Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin önemli bir duyuru yaptı.
Son dönemlerde bu hastalığa bağlı olarak Sivas’ta yaşanan ölümler dikkat çekti.
Bakanlığın yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kenelerin yayılması için uygun iklim koşullarına sahip olduğu vurgulandı. “Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler, çoğunlukla hayvancılığın yapıldığı ve otlakların bulunduğu alanlardır.” ifadesi yer aldı.
“19 BÖLGEDE MERKEZLER GÖREV YAPIYOR”
Açıklamada, Türkiye’deki kene yoğunluğunun önceki yıllara göre artmadığı belirtilerek, “Tüm kenelerde hastalık etkeni yoktur. Bu nedenle her kene ısırığı sonucu hastalığa yakalanma durumu söz konusu değildir. Kenelerden bulaşan KKKA ile mücadele kararlılıkla sürdürülmektedir.” denildi.
KKKA vakaları, 2002 yılında İç Anadolu Bölgesi’nde görülmeye başlandı ve 2003 yılında kesin olarak tanı konuldu. Sağlık Bakanlığı, KKKA vakalarını takip etmek için ‘KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi’ ve 2011 yılında devreye alınan ‘KKKA Bilgi Sistemi’ni kullanmaktadır.
Ayrıca, Bakanlıkça belirlenen referans laboratuvarlarda hastalara tanı koyulmakta ve hastalığın tedavisi için 19 bölgede merkezler faaliyet göstermektedir.
“KENELER ÇIPLAK EL İLE ÖLDÜRÜLMEMELİ VE PATLATILMAMALI”
Tokat’ta tespit edilen ‘Haemaphysalis longicornis’ türü kenelerin özellikle Doğu Asya’ya özgü olduğu belirtilerek, “Bu kene türü, KKKA virüsünü taşıdığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.” ifadesi kullanıldı.
Bu kene türü ile ilgili yürütülecek çalışmalar devam etmekte olup, kene çeşitlerine göre bireysel alınacak önlemler genelde benzerlik göstermektedir. Kene riski olan alanlardan dönen kişilerin vücudunu kontrol etmesi önerilmektedir.
Eğer vücutta kene tespit edilirse, hemen uygun bir malzeme ile çıkarılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenelerin çıplak el ile öldürülmemesi ve patlatılmaması gerektiği de hatırlatıldı.
“TEMAS EDEN KİŞİ ÖNLEM ALMALI”
Hastalığa yakalanan bireylerin kan ve vücut sıvıları aracılığıyla başkalarına hastalığı bulaştırabileceği belirtilerek, hasta ile temas eden kişilerin gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) alması gerektiği vurgulandı.