TARIM ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Kilis ilinde 2 bin 790 dekar tarım arazisinin, günlük 30 bin metreküp arıtılmış atık su ile sulanacağını duyurdu. Bu uygulama sayesinde yıllık 40 milyon TL’lik net bir gelir artışı hedefleniyor.
DSİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamada, arıtılmadan doğaya deşarj edilen atık suların, atık su arıtma tesisleri aracılığıyla su arzını artıran bir kaynak haline dönüştüğü vurgulandı. Açıklamada, “DSİ Genel Müdürlüğü, bu anlayış doğrultusunda inşa ettiği evsel atık su arıtma tesislerinde arıtılan suların başta sulama olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına yönlendirilmesine öncülük ediyor. 2018 yılında açılan Kilis Evsel Atıksu Arıtma Tesisi’nde, 2022 yılında tarımsal sulamaya yönelik bir dezenfeksiyon ünitesi kuruldu. Bu üniteden elde edilecek çıkış suları için yapılan proje çalışmaları ise 2023 yılında tamamlandı. Proje kapsamında Kilis merkez Arpakesmez ve İnanlı köylerine ait toplam 4 bin 720 dekar tarım arazisinin sulanması hedeflenmiş olup, ilk aşamada 2 bin 790 dekar arazi sulama işlemi tamamlanarak Kilisli çiftçilerin kullanımına sunulmuştur. Projenin maliyeti 205 milyon TL olarak belirtilmiştir. Arıtılarak sulama kalitesine getirilen günlük 30 bin metreküp su, tarım verimliliğini artırmayı amaçlıyor.” denildi.
‘İLK YATIRIMLARDA BÜYÜK AVANTAJSAHA’ denilerek arıtılmış atık su ile sulama yöntemlerinin, geleneksel sulama projelerinde kullanılan baraj ve gölet gibi su depolama tesislerine olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı vurgulandı. “Bu projeler, depolama tesislerine ihtiyaç duymadığı için ilk yatırım maliyetleri açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Bunun yanı sıra, insan faaliyetleri sürdüğü sürece atık su oluşumunun devam etmesi, su kaynağında herhangi bir azalma ya da kayıp yaşanmamasını sağlıyor. Arıtılmış atık sular, tarımsal faaliyetlere katkı sunmanın yanı sıra, içerdiği azot ve fosfor sayesinde verimi artırıcı etkiler de sağlıyor.” ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın devamında, “Ülkemizin en büyük atık su sulama projesi, 2024 yılında Afyonkarahisar’da hayata geçirilecek ve 9 bin 50 dekar tarım arazisini sulamak için kullanılacak. DSİ, bu tür projelerin ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Afyonkarahisar Dinar Çölovası Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Uşak Merkez Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri’nde, tarımsal sulama maksatlı kullanılmak üzere ilave dezenfeksiyon üniteleri inşa edilmiştir. Ayrıca, Türkiye genelinde tasarım çalışmaları süren 42 adet evsel atık su arıtma tesisinin tamamında, arıtılan atık suların tarımsal sulamada kullanılmasına olanak tanıyan üniteler bulunmaktadır.” ifadelerine yer verildi.