İstanbul Ticaret Odası (İTO), “Kıbrıs Sevdası: Ateşi Hiç Sönmeyen Ülkünün Peşinde Geçen Ömürler” adlı kitabının güncellenmiş ikinci baskasını tanıtmak için bir toplantı düzenledi.
Toplantı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla, İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in ev sahipliğinde, İTO’nun Eminönü Merkez Binası’nda gerçekleştirildi.
Bu etkinlikte konuşan Avdagiç, kitabın daha önce yayımlandığını hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çok güzel bir eseri bulunmakta; bu eseri daha önce yayımlamıştık. Kendilerinin sağlamış olduğu katkılar doğrultusunda bu eseri geliştirdik. Hem metin hem de görsel açıdan önemli iyileştirmeler yapıldı ve böylece etkileyici bir eser meydana getirildi.” şeklinde konuştu.
KKTC’nin özgün atmosferinin, Kıbrıs’tan sonra en iyi şekilde Boğaziçi’nde hissedildiğini vurgulayan Avdagiç, “Odamız kurulduğunda, Basra’dan Tırnava’ya, Selanik’ten Beyrut’a kadar uzanan coğrafyada ekonominin ve ticaretin bütün kurallarını derleyen bir yapıydı. Bu sorumluluk alanında Kıbrıs da her zaman önemli bir yer tuttu. 1882’den 2025’e kadar Kıbrıs’a yönelik yükümlülüklerimizden asla vazgeçmedik. Hem bizim hem de bizden önceki kıymetli büyüklerimizin gösterdiği çaba ile, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan döneminde bu sorumluluk daha da güçlendirildi.” ifadelerini kullandı.
Tanıtım töreninin sembolik bir anlam taşıdığını ifade eden Avdagiç, hem İTO hem de Türk Hava Yolları (THY) gibi diğer kurumlarla birlikte, KKTC için her zaman yeni adımlar atmaya devam ettiklerini belirtti.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümüne denk gelen bu etkinliğin, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın nehir söyleşi kitabının genişletilmiş ikinci baskasının lansmanını yaptıkları anımsatıldı. Avdagiç, “Bu törenin gerçekleştiriliyor olması, hiçbir gücün Kuzey Kıbrıs’tan bizi koparamayacağını, aramızda ebedi bir bağ olduğunu göstermektedir. Kitabın adı da bu durumu pekiştiriyor. ‘Kıbrıs Sevdası, Ateşi Hiç Sönmeyen Ülkünün Peşinde Geçen Ömürler’ ifadesi, Kıbrıs’ın kaderinin Türkiye ile yazıldığını vurgulamakta. Kıbrıs, bizim için bitmez bir sevdadır ve bu sevdanın kökleri 1571 yılına kadar uzanmaktadır.” dedi.
Avdagiç, Kıbrıs sevdasının bayraktarlığını yapan Ersin Tatar’ın, Kıbrıs mücadelesinin önemli bir figürü olduğunu belirtti. Tatar’ın, Dr. Fazıl Küçük’ten Rauf Denktaş’a kadar süregelen mücadele zincirinin son halkası olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tatar’ın hayatı üzerinden Kıbrıs’taki Türklük mücadelesini aktaran kitap, önemli detaylarla dolu. Tatar, Kıbrıs’ı unutturmak isteyenlerin zihinlerine bu gerçeği aktarmayı başardı. Nehir söyleşi kitabı, gazeteci-yazar Nazlı Berivan Ak’ın Tatar ile yaptığı geniş kapsamlı röportajlara dayanıyor.
Genişletilmiş baskıda yer alan yeni bölümler ve fotoğraflarla, Kıbrıs Türk halkının tarihi mücadelesi ve önemli şahsiyetleri belgesel bir üslup ile kaleme alınıyor. Cumhurbaskanı Tatar’ın, fotoğrafçılığa olan ilgisi nedeniyle kendi çektiği fotoğrafların yanı sıra Kıbrıs’ın yakın tarihine ışık tutan arşiv belgeleri de kitapta yer alıyor. Kitap, Kıbrıs’ta verilen Türklük mücadelesini Cumhurbaşkanı Tatar’ın sözleriyle gözler önüne seriyor.