Kazakistan, yenilenebilir enerji, tarımsal sanayi, doğal kaynaklara dayalı sanayi ve madencilik gibi birçok sektörde yatırım fırsatları sunarak Mersinli yatırımcıları Jambıl Bölgesi’ne davet ediyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Kazakistan Cumhuriyeti Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen Kazakistan Ülke Tanıtım Toplantısı’nda, Kazakistan’ın yatırım ve ticaret imkanları tanıtıldı. Toplantı sonrasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleriyle, Mersin ve Kazak firmaları arasında potansiyel ticari işbirlikleri artırılmaya çalışıldı.
Kazakistan Jambıl Bölgesi Valisi Karashukeev Yerbol Shyrakpayuly, Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeev ve Kazakistan Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan, toplantı öncesinde MTSO yönetimini ziyaret etti. Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz ile Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Dönem Başkanı Servet Özkaya’nın katıldığı görüşmede, Kazak heyeti MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan tarafından ağırladı. Toplantıda ülkedeki yatırım olanakları, avantajlı sektörler ve yatırımcılar için sunulan kolaylıklar hakkında bilgiler paylaşıldı.
MTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, toplantının açılışında iki ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmanın önemine değindi. Özdamar, MTSO olarak geçen yıl Kazakistan Ankara Büyükelçisi ve Çimkent’ten gelen iş dünyası temsilcilerini ağırladıklarını hatırlatarak, Mersin ve Kazakistan arasındaki ticaretin dengeye oturtulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dış ticaret verilerini paylaşarak, karşılıklı ticaretin gelişmediğini ve bu mesele üzerinde derinlemesine düşünülmesi gerektiğini belirtti. Özdamar, “Ticaretimizi sadece birkaç ürüne odaklamamalıyız. Kazakistan, ham madde zengini bir ülke; ancak bu zenginliklerin işlenmesi ve katma değere dönüştürülmesi de son derece kritik,” dedi.
Özdamar, Mersin’in coğrafi ve ekonomik avantajlarını vurgularken, Kazakistan’ın Jambıl Bölgesi’nde önemli bir ekonomik potansiyel bulunduğunu ifade etti. “Kazakistan, Mersin adına Asya’da bir üretim, yatırım ve dağıtım merkezi olabilir. İki ülkenin de kardeşlik hukuku çerçevesinde birbirlerine destek vermesi önemlidir,” şeklinde konuştu.
Özdamar, ortak hareket etmenin önemine dikkat çekerek, ziyaretlerin artık karşılıklı yatırımların somut hale getirilmesini sağlayacak görüşmelere dönüşmesi gerektiğini dile getirdi. “Artık zaman konuşma değil, harekete geçme zamanıdır” diyen Özdamar, iş dünyası için en büyük sermayenin para değil zaman olduğunu belirtti.
Kazakistan Jambıl Bölgesi Valisi Shyrakpayuly, Türkiye’nin Kazakistan için önemli bir stratejik ortak olduğunu vurguladı. Mersin’in nükleer enerji yatırımı konusundaki tecrübelerini önemseyen Shyrakpayuly, Kazakistan’daki potansiyeli artırmak amacıyla Jambıl Bölgesi’nde Türkçe bilen bir departman oluşturduklarını ve önemli lojistik imkanlar sunduklarını ifade etti. Tarım, yenilenebilir enerji ve maden yatırımları başta olmak üzere birçok alanda yatırım fırsatlarının mevcut olduğunu belirten Shyrakpayuly, Mersinli yatırımcıları Jambıl Yatırım Ofisi’nden yararlanmaya davet etti.
Kazakistan’ın yer altı zenginlikleri hakkında bilgi veren Shyrakpayuly, “16 bin metrekarelik bir alanda 25 milyon tonu keşfedilmemiş toplamda 27 milyon ton bakır rezervi var,” diyerek, potansiyel maden ocaklarını keşfetmeleri için yatırımcıları bölgeye davet etti. Ayrıca, yapı malzemeleri, fosforit, kömür ve diğer hammadde potansiyellerinin yüksekliğini de aktardı.
Kazakistan’ın tarımsal üretim konusunda güçlü olmasıyla birlikte, bu ürünleri işleyebilecek fabrikaların eksik olduğuna dikkat çeken Shyrakpayuly, Mersinli yatırımcıları özel ekonomik bölgelerdeki avantajlardan yararlanmaya davet etti.