G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,40
CNY4,82
GBP44,84
EURO/USD1,09
BIST8.786,86
Petrol74,61
GR. ALTIN2.926,25
BTC2.258.431,53

Kahvenin Gücü: Kafein ve Alzheimer Arasındaki Şaşırtıcı Bağlantı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Alzheimer’s & Dementia’ dergisinde yayınlanan ve Fransa’da yürütülen araştırma kapsamında 2010-2015 arasında hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer teşhisi alan hastaların verileri incelendi.

Araştırma, kafein tüketimiyle Alzheimer’a işaret eden omurilik sıvısı belirteçleri arasında bir bağlantı olduğunu tespit etti.

Çalışmada yaşları 70’in üzerinde olan 263 kişinin klinik değerlendirmeleri yapıldı ve kahve, çikolata, çay ve gazlı içecekler gibi kafein içeren gıdaların tüketim miktarları incelendi. Katılımcılardan ayrıca MR taramaları ve kan ve beyin-omurilik sıvısı (BOS) örnekleri istendi.

Günde ortalama 200 miligramdan biraz fazla kafein tüketenler ‘düşük’ kafein grubuna alındı, daha fazla tüketenlerse ‘yüksek’ kafein grubunda değerlendirildi.

Araştırmanın sonucuna göre daha az kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığı görüldü. Düşük kafein grubundakilerin Alzheimer veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi alma riskinin iki buçuk kat daha fazla olduğu tespit edildi.

BOS’ta yapılan protein analizlerindeyse düşük kafein tüketenlerde beta-amiloid proteinlerinin belirli türlerinin daha fazla biriktiği görüldü.

Beta-amiloid brikimi Alzheimer hastalığıyla ilişkilendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kahvenin Gücü: Kafein ve Alzheimer Arasındaki Şaşırtıcı Bağlantı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!