G-QXXHXL9JW0
USD34,02
EURO38,01
CNY4,82
GBP45,29
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol75,12
GR. ALTIN2.831,69
BTC2.158.217,33

Kafkasya ve İran: Büyük Güçlerin Sahne Aldığı Coğrafya – Jeostratejik Boyutlarıyla Analiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

dönüşüm hızıyla gerçekleşir ki, belki de Kafkasya’nın ve Doğunun geleceği, bilinmeyen bir kara deliğe doğru sürüklenmektedir. Bu nedenle, bu bölgenin coğrafi bütünlüğünün ve ilişkili hususların ne derece önemli olduğunu kavramak ve değerlendirmek kaçınılmazdır.

Coğrafya, siyasi ufkumuzu belirleyen önemli bir faktördür. Özellikle Kafkasya ve Doğu bölgelerinin, tarihimizdeki ve günümüzdeki rolünü anlamak, bölgenin stratejik konumunu ve etkilerini değerlendirmek açısından kritik öneme sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünü besleyen nüfusun Kafkasya ve İran üzerinden geldiği gerçeği, bize bu coğrafyanın ne kadar kıymetli olduğunu göstermektedir.

Batıya doğru genişlemeye yönelik tarihimizin ve stratejilerimizin odak noktası, Batı’ya olan ilgimizin ve hedeflerimizin bir sonucudur. Kafkasya, İran ve çevresiyle ilgili politikalarımızda yapıcı bir tutum ve köklü politikaların eksikliği, tarihimiz boyunca yaşadığımız savunma harplerine yansımıştır. Kafkasya ve İran üzerinde yürüttüğümüz savaşlar, fetihler ve çatışmalar, genellikle savunma kaygısının yüksek olduğu savaşlar olmuştur.

Türk olmayan unsurların bu bölgede etkin olması ve bölge üzerindeki askeri, politik ve ekonomik güç mücadeleleri, tarihimizdeki ve günümüzdeki zorlukları açıklamaktadır. Bölgedeki projeler, inisiyatifler ve çatışmalar, tarihimizin seyrini ve bölgenin geleceğini belirlemiş ve etkilemiştir.

Güç ilişkileri modelinin farkındalığı, Kafkasya ve Doğu politikalarımızın ve stratejilerimizin geçmişini ve geleceğini değerlendirmemizi sağlar. Bölgenin jeopolitik önemi ve büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda şekillenen coğrafi etkileşimler, bize bu bölgenin stratejik değerini kavramamızı sağlar.

Kafkasya ve İran üzerindeki bölgesel ve küresel etkileşimler, tarihimizin ve günümüzün zorluklarına ışık tutar. Bu bölge, küresel büyük güçlerin çıkarlarının kesiştiği nokta olmuş ve olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, bölgenin coğrafi bütünlüğünü ve ilişkili hususları anlamak ve değerlendirmek, ulusal ve uluslararası politikalarımızı belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kafkasya ve İran: Büyük Güçlerin Sahne Aldığı Coğrafya – Jeostratejik Boyutlarıyla Analiz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!