G-QXXHXL9JW0
USD34,42
%0.25
EURO36,30
%0.17
EURO/USD1,05
%0.15
BIST9.389,62
%-0.33
Petrol71,78
%-1.07
GR. ALTIN2.838,96
%0.16
BTC3.081.990,98
%1.31
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Japonya’da İdam Tartışmaları Derinleşiyor!

Japonya’da İdam Tartışmaları Derinleşiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala



Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, basın toplantısında, Barolar Federasyonu’nun (Nichi-Benren) liderliğindeki heyetin çağrısına yanıt vererek idam cezasını gündeme getirdi. Hayaşi, başsavcı, polis ve akademisyenlerden oluşan 16 üyeli heyetin, “idamı sorgulayan bir konferans kurulmasını” talep ettiklerini ancak böyle bir planları bulunmadığını ifade etti.

İdam Konusunu Yanıtladı Hayaşi, idam cezasının korunması veya kaldırılmasının, Japon ceza sisteminin temelleri açısından oldukça önemli bir konu olduğunu belirtti. Kamuoyunun, ağır suçlar için idamın gerekliliğine inandığını kaydeden Hayaşi, hükümetin ölüm cezası sisteminin kaldırılmasına dair bir inanç taşımadığını ve bu konu üzerinde belli bir dikkatle düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle toplumda adalet sağlanması açısından kamuoyunun büyük bir çoğunluğunun bu yönde düşündüğünü ifade etti.

Hakamata Davası Örnek Gösterildi Şubat ayında kurulmuş olan heyetin raporunda, idamın kaldırılması için uluslararası eğilimlerin ve baskıların bulunduğu vurgulandı. Raporda, 1966 yılında işlenen cinayetlerle ilgili olarak yakın zamanda yeniden yargılanan Hakamata Iwao‘nun davasına örnek verildi. Hakamata, hakkında verilen idam cezasıyla yaklaşık 50 yılını cezaevinde geçirdikten sonra, eylül ayında yeniden görülen davada beraat etti ve “dünyanın en uzun süre hapsi yatan idam mahkumu” olarak kayıtlara geçti.

Bir İnsanın Hayatına Son Vermek Son Derece Ciddi Japonya Katolik Piskoposlar Konferansı (CBCJ) eylül ayında yayınladığı çağrıda, ülkede idam cezasının kaldırılması gerektiğini belirtti. CBCJ Başkanı Kikuçi Isao Tarcisio, Japon toplumunu bir kez daha idam cezasının yarar ve zararları üzerine düşünmeye davet etti. Geçen ay, dönemin Japonya Adalet Bakanı Makihara Hideki ise idam cezasının, toplumda “iğrenç suçlar için kaçınılmaz” olarak görüldüğünü belirtmişti. “Bir insanın hayatına son vermek son derece ciddi.” sözleriyle idama hükmedilmesine azami dikkat gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeniden yargılamaların Japonya’da nadir görülmesi ve davaların %99’unun mahkumiyetle sonuçlanması, mevcut idam cezası uygulamalarının tartışılması gereken bir nokta olarak ortaya çıkıyor. 2023 yılı itibarıyla Japonya’da 107 idam mahkumu, bu kararların infazını beklemekte. G7 grubunda yalnızca Japonya ve ABD’de idam cezası uygulanmaya devam ediyor.


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Japonya’da İdam Tartışmaları Derinleşiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!