USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.253.439,96

James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusunu Fotoğrafladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı (Orion) Takımyıldızı’nda bulunan ve ilginç görüntüsü nedeniyle Atbaşı Bulutsusu olarak da adlandırılan Barnard 33’ün en detaylı fotoğraflarını çekti. NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatıldı ve yörüngesine yerleşerek çalışmalara başladı. Eski Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçen JWST, Güneş sisteminin ötesinde keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırıyor. JWST, Avcı Takımyıldızı’nda yer alan ve başını geriye atan bir kısrağı andıran Atbaşı Bulutsusu olarak bilinen Barnard 33’ü fotoğrafladı. Astronomlar, Atbaşı Bulutsusu’nun, Avcı Takımyıldızı’nda bulunan, Dünya’dan 1300 ışık yılı uzaklıkta yer alan Orion B’nin batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgaları olduğunu belirtiyor.

Atbaşı Bulutsusu, yakınında bulunan bir sıcak yıldız tarafından aydınlatılarak parlayan ve hafif gazın aşınması sonucu oluşan yoğun, soğuk gaz ve toz sütunlarından meydana geliyor. JWST’nin Yakın Kızıl Ötesi Kamerası (NIRCam), bulutsunu üzerinde uzak yıldızlar ve galaksilerin göründüğü, kalın, dumanlı gaz ve tozdan oluşan kavisli duvar gibi görünen üst bölümüne odaklandı. Bulutsu, genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan, büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan ayırt edilebilen ve “ışıl çözüşüm bölgesi (PDR)” olarak adlandırılan nötr, sıcak bir gaz ve toz alanı olarak biliniyor. Morötesi (UV) ışık, toz bulutunu buharlaştırdıkça toz parçacıkları ısıtılmış gazla birlikte buluttan uzağa doğru sürükleniyor ve benzer şekilde hareket eden yapılar oluşturuyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun bu detaylı fotoğrafları, astronomlar için önemli veriler sunmaktadır. Bu görüntüler, uzayda yaşanan kompleks ve etkileyici olayları anlamamızı sağlayacak ve evrende var olan gizemleri çözebilmemize yardımcı olacaktır. JWST’nin Atbaşı Bulutsusu’ndan elde ettiği bilgiler, yıldız oluşumu ve evrimi konusunda da aydınlatıcı olabilir ve gökbilim alanındaki bilgilerimizi derinleştirebilir. Bu fotoğraflar, uzay keşiflerine yapılan yatırımların ve bilimsel araştırmaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. James Webb Uzay Teleskobu’nun Barnard 33 hakkındaki gözlemleri, astronomi alanındaki ilerlemelerimizi daha da ileriye taşıyabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusunu Fotoğrafladı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!