G-QXXHXL9JW0
USD34,17
EURO37,78
CNY4,87
GBP44,93
EURO/USD1,10
BIST8.951,18
Petrol76,82
GR. ALTIN2.909,90
BTC2.071.176,40

Jamaika, İngiltere Kralı 3. Charles’ı görevden almayı hedefliyor – 2025’e doğru cumhuriyet yolunda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jamaika’da devlet başı olarak görülen İngiltere Kralı 3. Charles’ın görevden alınması planlanıyor. Parlamento Üyesi ve Devlet Bakanı Alando Terrelonge, 350 yılı aşkın bir süredir İngiliz sömürge yönetimi altında olan Jamaika’nın cumhuriyet olma yolunda ilerlediğini belirtti. Terrelonge, The Independent’a yaptığı açıklamada, bu adımın Jamaika’nın onurlandırılmayan geçmişine bir cevap olacağını ifade etti.

Jamaika’nın eski bir İngiliz kolonisi olarak bağımsızlığını ilan etmeyi arzuladığını belirten Terrelonge, 2025 yılına kadar İngiliz hükümdarını görevden almayı hedeflediklerini açıkladı. Bu adımın, Jamaika’nın gerçekten özgürleşmesi anlamına geldiğini ve Afrikalı atalarının onurlandırılmasını sağlayacağını belirtti.

İngiltere Kralı Charles, şu anda Jamaika’nın hükümdarı konumunda bulunmaktadır. 1655 yılında İngilizler tarafından sömürge haline getirilen Jamaika, o günden bu yana İngiliz kralları tarafından yönetilmektedir. Ancak Jamaika Başbakanı Andrew Holness, 2022 yılında yaptığı açıklamada, ülkenin Prens Williams ve eşi Kate Middleton’ın ziyareti sırasında cumhuriyet olma niyetlerini açıklamıştı. Holness, Jamaika’nın bağımsız, gelişmiş ve müreffeh bir ülke olma hedefine doğru ilerlediğini vurgulamıştı.

Devlet Bakanı Terrelonge, Jamaika’nın yabancı bir hükümdara bağımlı olmak zorunda olmadığını ve geçmişte özgürlük için savaşan atalarına borçlu olduklarını belirtti. Jamaika’nın bir yabancı hükümdara bağlılık yemini etmeden özgür bir şekilde yönetilmeyi hak ettiğini ifade etti.

Jamaika’nın cumhuriyet olabilmesi için anayasa tasarısına üçte iki çoğunlukla onay verilmesi gerekmektedir. Bu onayın ardından Jamaika’da cumhuriyet olup olmayacağına ilişkin bir referandum yapılacak ve halkın kararı sonucu belirlenecektir. Bu süreçte Jamaika, bağımsız bir ülke olarak yeni bir döneme adım atmayı hedeflemektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Jamaika, İngiltere Kralı 3. Charles’ı görevden almayı hedefliyor – 2025’e doğru cumhuriyet yolunda

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!