İstanbul’da bir akademisyen tarafından yapılan çalışma, trafik emisyonlarının PM2.5 seviyesini yüzde 15,7 artırdığını ortaya koydu. Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin’in İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan yaptığı çalışma, şehirdeki 37 hava kalitesi izleme istasyonunun 7 yıllık verilerine dayanmaktadır. PM2.5 olarak bilinen 2,5 mikrometreden küçük partiküller, İstanbul’da yaşayanlar için ciddi bir risk oluşturuyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, PM2.5 değerleri DSÖ’nün belirlediği limitlerin 2 ila 5 katı kadar fazla çıkmaktadır.
İstanbul’da PM10 seviyeleri de genellikle yıllık ortalamanın üstünde ölçülmüş. En yüksek PM10 değerleri, yakınında taş ocakları bulunan Sultangazi’de tespit edilmiştir. Diğer yüksek PM10 değerlerinin ölçüldüğü yerler ise Esenyurt, Başakşehir, Tuzla, Göztepe, Mecidiyeköy, Kağıthane ve Aksaray istasyonlarıdır.
Çalışmada vurgulanan nokta ise İstanbul’da PM2.5, PM10 ve azot dioksit (NO2) gibi kirleticilerin sınır değerlerinin çok üzerinde olduğudur. Özellikle trafik yoğunluğu, sanayi faaliyetleri ve gemi kaynaklı kirlilik nedeniyle, İstanbul Boğazı çevresi önemli bir hava kirliliği kaynağı olarak belirtilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için gerekli tedbirlerin biran önce alınması gerektiği ifade edilmektedir.
Sonuç olarak, İstanbul’da hava kirliliği seviyelerinin yüksek olduğu ve özellikle PM2.5 ve PM10 gibi partiküllerin sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu belirtilmektedir. Hava kalitesinin iyileştirilmesi ve bu tür kirlilik kaynaklarının azaltılması için acil önlemler alınması gerektiği vurgulanmaktadır.