USD40,58
%-0.50
EURO47,70
%-0.56
EURO/USD1,17
%-0.06
BIST10.689,05
%0.92
Petrol69,33
%1.20
GR. ALTIN4.385,00
%-0.48
BTC4.813.804,59
%0.50
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İSO’dan Yeşil Dönüşüm ve Deprem Güvenliği Vurgusu

İSO’dan Yeşil Dönüşüm ve Deprem Güvenliği Vurgusu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığın hız kazanması gerektiği her fırsatta vurguladığımız bir gerçektir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İSO’dan yapılan bilgilendirmeye göre, İSO Meclisi, “Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilir Yeşil Kalkınma, Deprem Güvenlikli Sanayi İçin Vizyoner ve Yenilikçi İşbirliği Olanaklarını Değerlendirmek” ana gündemiyle haziran ayı olağan toplantısını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşmalarını sürdüren Bahçıvan, sektörel rekabetin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için daha yeşil, döngüsel ve dijital çözümlerin benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Bahçıvan, “al-kullan-at” modelinden döngüsel ekonomiye geçmenin zorunlu hale geldiğini belirtti.

Dünya genelinde döngüsel dönüşümün gidişatının alarm verici bir hızla geriye gittiğine dikkat çeken Bahçıvan, son 50 yılda doğa kaynaklarından malzeme çıkarım oranının üç katına çıktığını ve 2060 yılına kadar bu miktarın yüzde 60 daha artabileceğini kaydetti. Buna göre döngüsel ekonomiye geçiş artık bir seçenek değil, zorunluluk anlamına gelmektedir.

Bahçıvan, geçtiğimiz hafta açıklanan İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması’nın sonuçlarına da değinerek, Türkiye’deki sanayi firmalarının en yüksek puanı 100 üzerinden 50,33 ile “farkındalık” alanında aldığını hatırlattı.

Erdal Bahçıvan, “Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığın artırılması her alanda büyük önem taşımaktadır.” ifadesini yineledi.

“İklim Kanunu acil olarak hayata geçirilmeli”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, yeşil dönüşümün uluslararası ticarette artık bir öncelik haline geldiğine vurgu yaptı. Konuyla ilgili şunları ekledi:

“Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir parçası olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) gibi yeni standartlar, döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırarak küresel ticareti derinden etkileyecektir. Türkiye’de yeşil dönüşüm finansmanına yönelik mevzuat altyapısının, taksonomi, hesaplama, doğrulama ve raporlama ile risk yönetimi ve veri üretimi konularında ilerleyiş göstermesi, uluslararası finans kaynaklarının Türkiye ekonomisine yönelmesi açısından kritik bir öneme sahiptir.

Bahçıvan, daha önce kamuoyuna açıklanan “İklim Değişikliği ile Mücadele Uzun Dönem Yol Haritası”nın Türk sanayisinin geleceği için önemli olduğunu belirterek, “Aynı şekilde İklim Kanunu’nun da bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyoruz.” dedi.

Erdal Bahçıvan, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinde insan ve kültür unsurlarını da göz önünde bulundurarak “üçüz dönüşüm” kavramının uygulanması gerektiğini dile getirdi. Bu süreç, insanı merkeze alarak bütüncül bir yaklaşım benimsenmeli.

Bahçıvan, bu süreçte sanayi, kamu, finans kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin işbirliği içerisinde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı. “İSO olarak bu zorlukların üzerinden gelmek için işbirliği yapabileceğimize inanıyoruz. Ülkemizin 2026’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliği yapma talebini yürekten destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Deprem riskine karşı sanayi tesisleri güçlendirilmeli”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, deprem riski hakkında sanayi tesisleri için yapılması gerekenlerin aciliyetine dikkat çekti.

Bu bağlamda 3 aşamadan oluşan önerileri olduğunu belirten Bahçıvan, açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

“İlk aşama, İstanbul’daki sanayi tesislerinin depreme dayanıklılığını belirleyecek bir envanter çalışmasının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesidir. İkinci aşama, yapıların depreme karşı güçlendirilmesine yönelik mevzuat geliştirilmesini kapsıyor. İSO olarak, akademisyenlerle yürüttüğümüz çalışma sonucunda harici ve kısmi güçlendirme yöntemlerinin ‘yapısal göçmeyi önlemeye yönelik onarım ve iyileştirme’ açısından mevzuata eklenmesini talep ediyoruz. Üçüncü aşama ise dönüşüm sürecinde sanayimize gerekli finans ve vergi desteklerinin sağlanmasıdır. Bu amacı gerçekleştirmek için kentsel dönüşüm gibi bir ‘sanayi dönüşümü’ projesinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi elzemdir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İSO’dan Yeşil Dönüşüm ve Deprem Güvenliği Vurgusu

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Hoş geldiniz, günlük 5 yazı için 5'er soru sorabilirsiniz. Daha fazlası için premium üyelik satın alın.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.