İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı Nisan ayı olağan toplantısı, ‘Çalışma Hayatına Vizyoner Bir Anlayışla Bakarken; Sanayicilerimizin Beklentileri ve Çözüm Önerileri’ ana gündemi ile gerçekleşti. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı. Işıkhan, iş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konularında daha etkin adımlar atılacağını belirterek denetimlerin sıklaşacağını ifade etti. Bakan Işıkhan, “Bir önceki yıla göre işgücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı ise 1 milyon 156 bin kişi arttı. Ülkemiz, istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda” dedi.
Bakan Işıkhan, ülkenin zorlu süreçlerden geçtiğini vurgulayarak, yatırım, üretim ve istihdam politikasının ön planda olduğunu dile getirdi. İş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konularında denetimlerin sıklaşacağını belirten Işıkhan, Türkiye’nin istikrarlı bir büyüme sürecinde olduğunu ve 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü belirtti. Kişi başına GSYH’nin cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olduğunu söyledi.
Bakan Işıkhan, iş pozitif programıyla kadın istihdamında belirgin artış yaşandığını paylaştı. Kadın istihdam oranının bir önceki yıla göre 1,2 puan arttığını ifade eden Işıkhan, İş Pozitif’in başladığı günden bu yana Türkiye genelinde 100 bin kadının işe yerleştirildiğini belirtti. İstanbul ilinde ise 31 bin 543 kadın iş sahibi oldu. İş Pozitif projesinin kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi ve işveren iş arayan arasındaki iletişimi kolaylaştırmayı hedeflediğini söyleyen Işıkhan, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı ile daha güçlü adımlar atacaklarını ifade etti.
Bakan Işıkhan, iş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda sıkı denetimler yapılacağını belirterek, iş kazalarının önlenmesi için çaba harcayacaklarını dile getirdi. Ülkemizin güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için yoğun gayret içinde olduklarını vurgulayan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği konusunun sıfır toleransla ele alınması gerektiğini söyledi. Denetimlerin daha sıkı yapılacağını ve iş sağlığı ile güvenliği standartlarının yüksek tutulması gerektiğini belirten Işıkhan, bu konunun Türkiye’nin ana gündem maddesi olması gerektiğini ifade etti.