USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.242.064,97

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin yerine geçici cumhurbaşkanı atandı, seçim tarihi belli oldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından, geçici olarak atanan Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran’da yapılacağını duyurdu. Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei ile yapılan görüşmenin ardından seçim tarihini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi 28 Haziran’da gerçekleşecek. Aday olmak isteyenlerin 30 Mayıs ile 3 Haziran arasında başvuru yapmaları gerekecek. Seçim tanıtım çalışmaları ise 12 Haziran’dan 27 Haziran sabahına kadar devam edecek. Reisi’nin ölümünün ardından yapılan görüşmede bu kararlar alındı.

İran Anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Bunun için meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan bir kurul düzenlemeler yapacak. Cumhurbaşkanları, halk tarafından seçilen adaylar arasından Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanarak göreve başlıyor.

Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılış törenine katıldıktan sonra helikopter kazası geçirdi. Kazada Reisi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer de hayatını kaybetti. Türkiye’nin yardımıyla gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetlerinde helikopterin enkazı tespit edildi ancak kazadan sağ kurtulan olmadığı belirlendi. İran makamları bu bilgiyi Türk yetkililerle paylaştı.

Bu trajik kaza sonrasında, İran’da yeni bir cumhurbaşkanı seçimi için süreç başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak isteyen adaylar önümüzdeki günlerde başvurularını yapacaklar ve halkın karar vereceği seçimler 28 Haziran’da gerçekleşecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin yerine geçici cumhurbaşkanı atandı, seçim tarihi belli oldu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!