G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,82
GBP45,34
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,92
GR. ALTIN2.833,81
BTC2.146.296,58

İnşaat Sektöründe Eleman Maaşları 50 Bin TL’yi Aştı: Kalifiye Eleman Eksikliği Krizi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, inşaat sektöründe kalifiye eleman eksikliği nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çekti. Olgun’a göre, İzmir’in Torbalı ilçesinde aylık ücretler 50 bin TL’yi aşıyor ve sıvacı, boyacı, kalıp ustalarının günlük yevmiyeleri 2 bin TL’yi buluyor. Buna ek olarak, deprem sonrasında bölgede başlayan konut inşaatları, personel bulma sorununu daha da artırdı. Özellikle uzmanlık gerektiren alanlarda usta ve yardımcı eleman eksikliği yaşanıyor. Bu durum inşaat projelerinin zamanında tamamlanmasını ve maliyetlerin kontrol altında tutulmasını zorlaştırıyor. Ancak gençlerin inşaat sektörüne ilgi göstermemesi, gelecekte nitelikli iş gücü arzında ciddi bir azalmaya sebep olabilir.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, 18-25 yaş arasındaki gençlerin inşaat sektörünü tercih etmediğine dikkat çekti. Olgun’un verdiği bilgilere göre, İnşaat sektöründe bir emeklinin günlük yevmiyesi 2 bin TL’yi buluyor ve sektördeki iş gücü sorunu hızla büyürken, gençlerin inşaat sektörüne olan ilgisi giderek azalıyor.

İstihdam artışlarına rağmen, inşaat sektöründe iş gücüne talep büyük ölçüde artıyor. Yapılan açıklamalara göre, TÜİK verilerine göre, inşaat sektörü malzeme endeksi yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış gösterdi. Maliyetler ve işçi maaşları sürekli yükseliyor. İşçi aylık maaşlarının ortalama 50 bin lirayı aştığı, günlük bir işçinin bile 2 bin lira kazandığı ifade edilmekte. Bu durum, projelerin zamanında tamamlanmasını ve kalite standartlarını yerine getirmeyi zorlaştırarak, sektördeki işverenleri olumsuz etkiliyor. Ayrıca, Torbalı’da konut satışlarında da belirgin bir düşüş yaşanıyor. Sonuç olarak, inşaat sektöründe gençlerin az ilgi göstermesi ve eleman sıkıntısı, sektörde bir dizi soruna yol açıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İnşaat Sektöründe Eleman Maaşları 50 Bin TL’yi Aştı: Kalifiye Eleman Eksikliği Krizi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!