G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,08
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.146.607,20

İngiltere’de Yenidoğanlara Genetik Test Müjdesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere, yenidoğanlara tam kapsamlı genetik test imkanı sunmakta olup dünya genelinde bir ilke imza atmıştır. Sağlık editörü Laura Donnelly’nin aktardığı habere göre bu uygulama halk sağlığı açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Yeni doğan bebekler, 200’den fazla genetik rahatsızlık için test edilmeye başlanmıştır. Bu önemli gelişme, hastalıkların erken tespit edilip tedavi edilebilmesini, ilerlemesinin önlenmesini ve hatta hayat kurtarılabilmesini sağlamaktadır.

İngiltere Halk Sağlığı Hizmetleri, önümüzdeki yıllarda 100 binden fazla yenidoğan bebek için tüm genom dizilimi imkanı sunacak. Bu uygulama, genetik hastalıkların yanı sıra gelecekte oluşabilecek rahatsızlıklara karşı da koruyucu önlemler alınmasını sağlayacaktır. Eğer denemeler başarılı olursa program tüm bebeklere genişletilme planlanmaktadır.

Şu anda yüzlerce bebeğe genellikle doğumdan kısa bir süre sonra göbek kordonundan alınan kan örnekleriyle testler uygulanmaktadır. Bu testler, metakromatik lökodistrofi gibi nadir görülen rahatsızlıkların erken teşhisine yardımcı olacaktır. Bu sayede ailelere erken bilgiler sağlanarak hayat değiştirici tedavilerin başlanması mümkün olabilecektir.

Sağlık Bakanı, ilerlemelerin ebeveynlere uzun bekleyişlerine son vererek kişiselleştirilmiş önleyici tıbbın önemini vurgulamaktadır. Ayrıca ülke çapında 13 devlet hastanesinde yapılan çalışmanın kapsamının genişletilmesi planlanmaktadır.

Bebeklerin genom analizi sayesinde tedavi edilebilir hastalıkların erken tespit edilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede hastalığın ilerlemesi önlenebilecek ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanabilecektir. Her ebeveyn, hamilelik sırasında bu çalışma hakkında bilgilendirilecek ve katılıp katılmama konusunda bir sağlık çalışanından destek alabilecektir.

Yenidoğan bebeklerin genom dizilimi yoluyla tedavi edilebilir rahatsızlıkların tespit edilmesi durumunda ailelere destek ve tedavi sağlanacaktır. Halk Sağlığı Başkanı, bu uygulamanın binlerce çocuğun hayatına olumlu etki edeceğini belirtmektedir.

Topuk kanı testi ile tüm yenidoğanlarda dokuz nadir hastalığın tespit edilmesine devam edilmektedir. Bu test, bebeklerin erken dönemde tedavi edilebilir hastalıklarına erken müdahale edilmesini sağlamaktadır ve umut verici bir gelişmedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İngiltere’de Yenidoğanlara Genetik Test Müjdesi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!