Ticaret Bakan Yardımcısı Mehmet Gürcan, sosyal medya platformlarında gıda, meyve ve sebzelerin çöpe dökülmesine dair paylaşılan görüntüler üzerinde durarak, bu durumu kesinlikle kabul etmediklerini ifade etti. Gürcan, “Piyasada arzı kısıtlayıcı veya gereksiz yere malları imha edenler ile şov yapanların karşısındayız. Bu tür eylemlere 1 milyon 400 bin lira ile 17 milyon lira arasında ceza verme yetkimiz bulunuyor” şeklinde konuştu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından Sivas’ta gerçekleştirilen 6’ncı Esnaf ve Sanatkarların Sorunları ve Çözüm Önerilerinin İstişare Toplantısı, 16 il esnaf odası başkanının katılımıyla yapıldı. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Ticaret Bakan Yardımcısı Mehmet Gürcan, Belediye Başkanı Adem Uzun, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve yerel esnafların katıldığı toplantı, kentteki bir otelde düzenlendi.
Toplantıda esnaf ve sanatkarlara yönelik koruma ve güçlendirme çalışmalarını vurgulayan Bakan Yardımcısı Gürcan, Fiyat Etiket Yönetmeliği üzerinde de görüşmelerin yapıldığını belirtti. Gürcan, “Özellikle pastaneler ve şeker satıcıları gibi sektörlerde, dara ile ilgili uygulamaların sıfırlanması ve net satışların yapılmasını sağlamak amacıyla bir maddeyi tartışıyoruz. Bu çalışma kesinlikle tüketicimizin yararına” dedi.
‘VATANDAŞ HEM FİYATLARI HEM MENÜNÜN İÇERİĞİNİ GÖRECEK’
Lokanta, restoran ve kafelerde sunulan hizmetlerin fiyatlarının daha kolay karşılaştırılabilmesi için işletmelerin fiyat listelerini internet üzerinden yayınlamalarını sağlayacak bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirten Gürcan, “Kapı girişlerinde ve masalarda fiyatların gösterilmesi gerekiyor. Hayatın dijitalleşmesi bağlamında QR kodlarının da bu yönetmelikle birlikte geçerli sayılacağını duyuruyoruz. Vatandaş, istemesi halinde lokantalarda fiziksel menüyü talep edebileceği gibi, QR kodları ile de fiyatlara ulaşma imkânına sahip olacak” dedi.
‘İMHA ŞOVU YAPANLARIN KARŞISINDAYIZ’
Sosyal medyada dökülen gıda maddeleriyle ilgili görüntülerin kendileri için kabul edilemez olduğunu belirten Gürcan, Ticaret İl Müdürlükleri olarak bu tür uygulamalara karşı sürekli bir tetikte olduklarını aktardı. Takip ettikleri eylemleri yaklaşık 3 saat içinde gerçekleştiren esnaf veya üreticilere ulaşabildiklerini kaydeden Gürcan, “Arzı kısıtlayıcı ya da gereksiz yere ürünleri imha eden kişilere anında müdahale ediyoruz. Tutanak tutarak Haksız Fiyat Kuruluna aktarıyoruz ve bu eylemlere 1 milyon 400 bin lira ile 17 milyon lira arasında ceza yazma yetkimiz var” şeklinde konuştu.
‘EKONOMİNİN DİNAMOSUYUZ’
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, toplantının tarihi önemine dikkat çekerek, “Bu toplantı Türkiye Cumhuriyeti’nde terörün sona erdiği bir haftaya denk geliyor. Konfederasyon olarak siyasi partileri ziyaret edip, bu uzlaşı sürecinin artık gündemden kalktığı bir başlayan dönemi kutluyoruz” dedi. Palandöken, esnafların ve sanatkarların ülkenin ekonomik dinamosu olduğuna işaret ederek, “Bizsiz bir hayat düşünmek mümkün değil. Türkiye’deki 2.5 milyon iş yeri ile ülkemizin barometresiyiz” ifadelerini kullandı.