EY, 21 ülkede faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketlerdeki hukuk müşavirlerinin katılımıyla hazırladığı “EY Hukuk Müşavirliği Araştırması 2025″i yayımladı.
Şirketin açıklamasına göre, Oxford Economics ile iş birliği içinde gerçekleştirilen araştırma, hukuk departmanlarının dönüşümünü etkileyen faktörleri ortaya koyarken, bu süreçte yaşanan zorlukları da incelemektedir.
Araştırma sonuçlarına göre, jeopolitik olaylar, regülasyon baskıları ve teknolojik yenilikler, hukuk birimlerinin karşılaştığı en büyük dışsal engeller olarak sırasıyla yüzde 76, yüzde 75 ve yüzde 74 oranlarıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca, sınırlı bütçeler ve organizasyonel engeller, departmanların dönüşüm sürecinde önemli engeller olarak belirlenmiştir.
Verilere göre, hukuk departmanlarının yüzde 75’i teknoloji ve veri stratejilerini geliştirmeye yönelik adımlar atmakta, yalnızca yüzde 25’i ise yapay zekanın bir biçimi olan üretken yapay zekaya (GenAI) öncelik vermektedir. Katılımcıların yüzde 83’ü önümüzdeki dönemde bütçelerinde bir artış beklerken, yüzde 87’si maliyet kontrolünü öncelikli bir konu olarak ele almaktadır.
“Operasyon modeli net olarak tanımlanmalıdır”
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Vergi ve Hukuk Bölümü Şirket Ortağı Mehmet Küçükkaya, araştırmanın, şirketlerin hukuk departmanlarındaki değişiklikleri etkileyen unsurları ve bu değişimi yavaşlatan temel etkenleri ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Küçükkaya, “Hukuk departmanlarının, en yeni teknolojilere yönelmeden önce, kısıtlı bütçelerini daha verimli kullanmak için işletmeye özgü hukuk ihtiyaçlarını, problemli veya riskli alanları, fırsatları ve etkili bir hedef operasyon modelini net bir şekilde tanımlamaları önemlidir.” dedi.
Değişim stratejilerini sağlam bir temele oturtan hukuk departmanlarının, bütçe tahsisi, yetenek yönetimi ve uzmanlık geliştirme gibi süreçleri daha etkin bir biçimde yürütebileceğine değinen Küçükkaya, şunları ekledi:
“Araştırmada öne çıkan bir diğer konu ise baş hukuk müşavirleri ve hukuk departmanı yöneticilerinin, kendi ekiplerinin ihtiyaç duyduğu inisiyatiflere odaklanmasının, değişimin sahiplenilmesi ve başarıyla yürütülmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunun tespit edilmesidir. Kurumların GenAI’ın hızlı gelişiminin, gelecekteki hukuk departmanlarını nasıl etkileyeceğini düşünerek, mevcut yeteneklerin geleceğe nasıl hazırlanması gerektiğini ve bu sürecin temelini oluşturacak bilgi havuzlarını bugünden planlamaları gerekmektedir.”