Son dakika haberi… HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 18’i tutuklu toplam 108 ismin yargılandığı 6-8 Ekim olayları davasında karar açıklandı. Mahkeme, toplam 47 suçtan yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı 42 yıl hapis cezasına mahkum etti. Demirtaş’a, “devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” suçundan 20 yıl, “suç işlemeye tahrik etme” suçundan 4 yıl 6 ay, “terör örgütü propagandası” suçundan 2 yıl 6 ay ve “halkı kanunlara uymamaya tahrik” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “suç işlemeye tahrik”, iki ayrı “terör örgütü propagandası” ve “seçim yasaklarına aykırı hareket etmek” suçlarından toplam 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’e ise silahlı terör örgütü üyeliğinden 10 yıl hapis cezası verdi.
Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı tahliye edilirken, Gültan Kışanak “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak hapiste geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Benzer şekilde Sebahat Tuncel de “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınıp yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliyesi kararlaştırıldı.
Eski HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen ve diğer sanıklardan bazıları beraat ederken, diğerleri hapis cezasına çarptırıldı. Özellikle devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçlamasıyla yargılanan isimlere farklı hapis cezaları verildi.
Davanın geçmişi, Suriye’deki iç savaş nedeniyle terör örgütü DAEŞ’in Kobani’ye saldırması sonucu yaşanan olaylara dayanıyor. 35 il ve 96 ilçede başlayan yasa dışı gösterilerde 37 kişi hayatını kaybederken, 761 kişi yaralandı. Olaylarda 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı ve 1230 araç kullanılamaz hale getirildi.
Sonuç olarak, 6-8 Ekim olayları davasında verilen kararlarla birlikte Türkiye’nin siyasi atmosferinde önemli bir dönemeç yaşandı. Mahkemenin verdiği hapis cezaları ve beraat kararları, ülke gündemine yine yoğun bir şekilde yansıdı ve tartışmaları beraberinde getirdi. Bu kararlar, Türkiye’deki adalet sistemi ve demokratik normlar üzerinde de derinlemesine bir etki bıraktı.