USD38,45
%0.03
EURO43,84
%-0.23
EURO/USD1,14
%-0.36
BIST9.238,70
%-0.73
Petrol63,87
%-1.42
GR. ALTIN4.093,36
%-0.95
BTC3.651.030,81
%-0.04
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gıda İsrafını Önlemek İçin Mücadele Başladı!

Gıda İsrafını Önlemek İçin Mücadele Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizli Ticaret Odası (DTO) ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Topraktan Çatala Gıda İsrafını Önleme Projesi Food Chase’in Bilgi Paylaşım ve Değerlendirme Toplantısı, 7 ülkeden gelen paydaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı, PAÜ’nün Kınıklı Kampüsü’ndeki Turizm Fakültesi Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Etkinlik, Cosvitec Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden Lucie Vincendon’ın proje tanıtım sunumuyla başladı. Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Romanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsviçre’den birçok paydaş bu toplantıda yer aldı.

“Projemiz, su kadar hayati derecede önemlidir”

DTO Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, İtalya, Romanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsviçre’den gelen proje ortaklarını görmekten memnun olduklarını ifade ederken, gıda tedarik zincirinin gıda güvenliği, gıda fazlası, gıda kaybı ve gıda israfı konusunda büyük bir baskı altında olduğunu vurguladı. Aracı, “Tedarik zinciri boyunca gıda kaybı ve israfının yüzde 23’ü üretim aşamasında, yüzde 16’sı taşıma ve depolama işlemlerinde, yüzde 9’u dağıtımda ve yüzde 52’si tüketimde meydana geliyor. Bu nedenle, projemiz su kadar hayati bir önem taşımaktadır.” dedi.

“Gıda israfını, el birliği ile önleyeceğiz”

Aracı, “Üretmek kadar nasıl tüketeceğimiz de önemlidir!” diyerek, sürecin her aşamasında israfı en aza indirmek için hızla bir şeyler yapmaya başladıklarını söyledi. Proje ile birlikte gıda tedarik zincirinin tüm aşamalarında belirli bir uzmanlığa sahip sektör temsilcileri, KOBİ’ler ve yüksek öğretim kurumlarıyla bir iş birliği ekosistemi oluşturduklarını kaydetti. Ayrıca, gıda kaybı ve israfıyla etkin bir mücadele yürütmek amacıyla, çalışanlara yeni beceriler kazandırmak üzere 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat geliştirdiklerini ifade etti. Bu müfredatların ilk taslağının çalıştayda sunulacağını belirten Aracı, eğitimlerden 336 katılımcının yararlanacağını ve 168 kişiye staj fırsatı sunulacağını bildirdi.

“Mutlaka israfın önüne geçilmesi lazım”

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, DTO ve proje paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür ederek, israfın önlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Güngör, “Çiftlikten sofraya israfı önlemek, hayatımızın her aşamasında gerçekleşmelidir. Kuranı Kerim’de de ‘Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz’ buyuruluyor. Dolayısıyla, sürdürülebilir bir gıda tedarik zinciri oluşturmak ve israfı önlemek zorundayız.” şeklinde konuştu. 2022’de dünya genelinde yaklaşık bir milyar ton gıda israfının tespit edildiğine dikkat çekerken, Türkiye’deki gıda israfının 8,7 milyon tonun üzerinde olduğunu belirtti.

Gıda tedarik zincirinin geleceği konuşuldu

Açılış konuşmalarının ardından, vakıf ve özel üniversitelerden öğretim üyeleri, sektör paydaşları ve gıda tedarik firmaları tarafından sunumlar yapıldı. Konferansta, iyi uygulamalar ve gıda tedarik zincirinin geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. – DENİZLİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gıda İsrafını Önlemek İçin Mücadele Başladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!