Son yapılan araştırmalar, dünyanın çeşitli yerlerinde 20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlardaki bireylerde meme kanseri, kolon (bağırsak) kanseri ve diğer kanser türlerinde artış olduğunu ortaya koyuyor.
BBC’nin haberine göre, İngiltere, ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Norveç ve Arjantin gibi 24 ülkede, 25-49 yaş arası kolon kanseri hastalarının sayısında son on yılda önemli bir artış yaşandı. Amerikan Kanser Derneği (ACS) ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) 50 ülkeyi kapsayan çalışmasının ilk sonuçları Eylül ayında açıklandı ve sağlık camiasında endişelere neden oldu.
Gençler arasında diğer kanser türlerinde de artış gözlemleniyor. ACS’in yaptığı yeni araştırmaya göre, kadınlar arasında meme kanserine bağlı ölümler azalırken, 50 yaşından önce bu kanser türüne yakalananların sayısı yıllık olarak %1,4 arttı.
ABD’de Uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre, 1965-1980 doğumlu X kuşağı ve 1981-1996 doğumlu Y kuşağı arasında 17 farklı kanser türünde artış görüldü. Araştırmalar, bu eğilimin 1990’lı yıllarda başladığını ortaya koyuyor ve genç yaşta görülen kanser vakalarında %79’luk bir artış olduğunu belirtiyor.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), doktorlara genç hastalarda bazı semptomların daha fazla dikkate alınması gerektiğini öneriyor. UICC’den Sonali Johnson, genç hastalardan gelen şikayetlere ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini söylüyor ve doktorların bazen belirtileri göz ardı ettiğini vurguluyor.
Uzmanlar, 40 yaşından önce pankreas kanserinin daha genç yaşlarda görülmesinden endişe duyuyor. New York’taki Memorial Sloan Ketter Kanser Merkezi’nden Eileen O’Reilly, bu durumun topluma büyük etkisi olduğunu ve genç insanların hayatlarının en güzel dönemlerinde bu hastalığa yakalanmasının üzücü olduğunu belirtiyor.
Kanser vakalarındaki artışın sebeplerinden biri olarak metabolik sendrom ve obezitenin kanser riskini artırması gösteriliyor. Harvard Üniversitesi’nden patoloji uzmanı Profesör Shuji Ogino, yaşam tarzındaki değişikliklerin bu eğilime yol açtığını belirtiyor.
Sigara tüketiminin azalmasına rağmen, kanser vakalarında artış devam ediyor. Obezitenin tek başına genç kanser vakalarındaki artışı açıklamaya yetmediği düşünülüyor. Profesör Ogino’ya göre uyku düzensizliğinin ve çocuk ile yetişkinlerin uyku sürelerindeki azalmanın da kanser vakalarındaki artışta etkili olabileceği düşünülüyor.