Gazze, İsrail’in düzenlediği sistematik saldırılar sonucu tarihin en büyük yıkımlarından birine sahne oldu. Sadece fiziksel altyapı ve binalar değil, aynı zamanda bölgenin eğitim sistemi de bu saldırılardan fazlasıyla etkilendi. İsrail, okulları hedef alarak bir nesli eğitimden mahrum bırakacak bir yıkımla Gazze’yi sarmalamıştır.
Tel Aviv ile Hamas arasında 19 Ocak 2024’te sağlanan ateşkesin ardından, Gazze’deki yıkımın boyutu giderek daha fazla açığa çıkıyor. Başlatılan operasyonlar sonucunda, 7 Ekim 2023’ten bu yana, hayatını kaybedenlerin sayısının 47 bini geçtiği, bu ölümlerin 18 bininin çocuklardan oluştuğu bildirilmektedir. Saldırılar sonucunda uzuvlarını kaybeden çocukların sayısı da oldukça yüksek.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’nden yapılan açıklamalara göre, saldırılardan sonra 4 bin 500’e yakın amputasyon vakası kaydedildiği, bunların yüzde 18’inin çocuklar olduğu belirtilmiştir. Bu çocukların çoğu, diğer eğitim süreçlerinde olduğu gibi eğitimlerinin yarıda kalması sonucu gelecekte de büyük zorluklar yaşayacaklardır.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten, Gazze’nin modern tarihin en büyük ampute çocuk grubuna ev sahipliği yaptığını ifade etmiştir. Uzmanlar, bu durumu, ağır yaralanmaların yanı sıra ebeveynlerini kaybeden çocukların yaşadığı psikolojik etkilerle değerlendirmektedir.
İsrail saldırıları sonucunda Gazze’deki 137 okul ve üniversitenin tamamen yok olduğu, 357 okul ve üniversitenin ise kısmen hasar gördüğü aktarılmaktadır. Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, bu süreçte 700 bin öğrenci ile 88 bin üniversite öğrencisinin eğitim imkanlarından mahrum kaldığını belirtmiştir. Ayrıca, devlet okulları içerisinde 77’sinin tamamen yıkıldığı, 241 okulda ciddi hasar olduğu, ve 85 okulda saldırılar sonucu tahribat yaşandığı vurgulanmıştır.
UNRWA’ya ait okulların da saldırılarından nasibini aldığı, 7 Ekim 2023 ile 4 Ekim 2024 tarihleri arasında 140’tan fazla okulun bombalandığı kaydedilmiştir. Bu saldırılar, okullara zorla sığınan sivillerin bulunduğu anlarda gerçekleştirilmiştir. Gazze’deki 183 UNRWA okulunun yüzde 70’in üzerinde bir kısmı ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar aldı.
Gazze’de yaşanan bu yıkım sonucunda, 12 bin 800 öğrenci, 760 öğretmen ve yaklaşık 150 akademik personelin hayatını kaybettiği rapor edilmiştir. Yaralı sayısının 20 bin 119’a ulaştığı, bunların arasında 1805 üniversite öğrencisi yer aldığı belirtilmektedir. Ayrıca, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden öğretmen sayısının 513 olduğu, 2 bin 675 okul personelinin ise yaralandığı ifade edilmektedir.
Okullar dahil Gazze’deki altyapının yüzde 88’inin yok olması sonucunda, yerinden edilmiş Filistinlilerin daha fazla gidecek bir yeri kalmamıştır. Okullara, sağlık merkezlerine ve diğer eğitim kurumlarına sığınmak zorunda kalan yüz binlerce insan, bu alanların artık barınma merkezi haline geldiğini bildirmiştir. UNRWA, bu durumun eğitim süreçleri açısından olumsuz etkiler yarattığını vurgulamaktadır.
Bireysel ve uluslararası girişimlerle Gazze’deki çocukların korunmasına yönelik çeşitli eğitim faaliyetleri başlatılmıştır. UNRWA, Ağustos 2024 itibariyle bazı okullarda eğitim ve eğlence faaliyetlerine başladığını duy