Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın talebi üzerine Gazze’deki çocukların durumunu tartışmak üzere bir oturum düzenledi. Bu oturumda, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, Gazze’de ateşkesin kritik bir nefes alma fırsatı sunduğunu belirtti.
Fletcher, eğer taraflar anlaşmalarına sadık kalırsa daha fazla hayat kurtarılabileceğine vurgu yaptı. Son 15 ay içerisinde Gazze’de çocukların, savaşın olumsuz etkileri nedeniyle açlık, donma, yaralanma gibi durumlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Tahminlere göre, bölgede 17 binden fazla çocuk ailesinden ayrı kalmış durumda. Bu çocuklardan bazıları, henüz doğmadan önce anneleriyle birlikte hayatlarını kaybetmişlerdir.
Fletcher ayrıca, Gazze’deki yaklaşık 150 bin hamile kadın ve yeni annenin sağlık hizmetlerine acil olarak ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Çocukların eğitim imkanlarının sekteye uğradığını, kronik hastalıklara sahip olanların bakım hizmetlerine erişiminde zorluklar yaşandığını ve birçok çocuğun bu ihtiyaçlardan yoksun kaldığını da sözlerine ekledi.
BM Çocuklara Yardım Fonu’nun verilerine göre, Gazze’de 1 milyon çocuğun ruh sağlığına ek olarak psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Fletcher, bu durumun bir neslin travma yaşamasına neden olduğunu kaydetti. Gazze’de ateşkesin ardından, insani yardımın güvenli bir şekilde sağlanması ve yağmalamaların neredeyse sona ermesi, BM’nin operasyonlarını ciddi şekilde iyileştirdiğini ifade etti.
Fletcher, insani yardım kuruluşları ve ajansların, hedeflerine ulaşmak için birleştiğini, bu çabaların merkezinde ise BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın olduğunu belirtti. Ancak bu yardımların tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak, Gazze’ye büyük miktarda yardım ulaştırılması amacıyla ortak çabalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bu süreçte, stokların düzenli olarak yenilenmesinin önemini de vurguladı; bunun hem üye devletler hem de özel sektör tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
BM’nin Gazze’deki faaliyetlerine devam ederken, Batı Şeria’daki insani durumu göz ardı edemeyeceğini belirten Fletcher, Ekim 2023 tarihinden bu yana Batı Şeria’da rekor düzeyde can kayıpları, yerinden edilmeler ve erişim kısıtlamalarının yaşandığını söyledi. Bu sorunların ateşkesin ardından yoğunlaştığına dikkat çekti. Fletcher, “İsrailli yerleşimcilerin” Filistin köylerine saldırarak evleri ve mülkleri ateşe verdiğini, hareket kısıtlamalarının arttığını ve Filistinlilerin temel hizmetlere erişimlerinin engellendiğini bildirdi. Ayrıca, Batı Şeria genelinde kitlesel tutuklamalar yapıldığına ve özellikle Cenin bölgesindeki durumun endişe verici olduğuna dikkat çekti.
Fletcher, BMGK’den taleplerini aktarırken, ateşkesin devam ettirilmesinin sağlanmasını, Gazze ve Batı Şeria dahil işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukukun uygulanmasının temin edilmesini ve üye devletlerin insani yardım operasyonlarının yeterince finanse edilmesini istedi. “Gazze’nin çocukları yan hasar değildir,” ifadesini kullanarak, onların da dünyanın dört bir yanındaki çocuklar kadar güven