İsrail saldırıları, 15 ayı aşkın bir süredir Gazze Şeridi’ne başta ölüm ve yıkım olmak üzere ciddi kayıplar getirmektedir. Savaşın etkileri, bölgede yaşamı köklü bir şekilde etkilemiş ve insanların yaşam beklentisini büyük ölçüde azaltmıştır.
İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ilk yılında, Gazze Şeridi’nde yaşam beklentisi neredeyse yarı yarıya düşmüştür. Bu durum, uzun süreli bir çatışmanın sağlık ve insan hayatı üzerindeki ağır etkilerini gözler önüne sermektedir.
ORTALAMA ÖMÜR YARI YARIYA AZALDI
Lancet dergisinde yayımlanan bir hakemli araştırmaya göre, savaş öncesi ortalama yaşam beklentisi 75,5 yıl iken, bu süre Ekim 2023 ile Eylül 2024 arasındaki dönemde 40,5 yıla düşmüştür. Bu, savaşın somut bir etkisi olarak öne çıkmaktadır ve Gazze’deki insanların yaşam kalitesinin ne denli tehlikeye girdiğini göstermektedir.
GERÇEK DÜŞÜŞ ÇOK DAHA CİDDİ OLABİLİR
Araştırmacılar, yaşam beklentisindeki düşüşün daha da ciddi olabileceğini belirtmektedir. Çünkü yapılan araştırmada yalnızca savaş yaralanmalarından kaynaklanan ölümler dikkate alınmıştır. Sağlık sisteminin çökmesi nedeniyle, diğer ölüm nedenlerinden gelen veriler analiz dışında kalmıştır. Bu durum, gerçek kayıpların boyutunu daha iyi anlamak için önemli bir veri boşluğu yaratmaktadır.
BİRDEN FAZLA VERİ ANALİZ EDİLDİ
Araştırmada Gazze Sağlık Bakanlığı’nın kayıp listeleri, Birleşmiş Milletler’in yerinden edilenlere ilişkin verileri ve bölgedeki nüfus sayımı verileri bir araya getirilmiştir. Bu kapsamlı veri analizi, savaşın ilk 12 ayında Gazze’deki yaşam beklentisinin 30 yıldan fazla bir kayba yol açtığını göstermektedir. Ayrıca, savaş öncesi hesaplamalara göre, bu süre neredeyse yarı yarıya düşmüştür.
CAN KAYBI 47 BİNİ AŞTI
Birleşmiş Milletler tarafından iki ay önce yayımlanan bir araştırmaya göre, doğrulanan ölümlerin büyük bir kısmının kadın ve çocuklardan oluştuğu ortaya konmuştur. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in operasyonları sonucunda çoğunluğu sivil olan 47 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmiştir. Çatışmalar süresince bölgenin büyük bir kısmı yerle bir olmuş, halkın yaklaşık yüzde 90’ı İsrail saldırılarından kaçmak zorunda kalarak evlerini terk etmiştir.
Sonuç olarak, İsrail saldırıları Gazze Şeridi’nde sadece can kayıplarına değil, aynı zamanda insanların yaşam standartlarının düşmesine ve sağlık sisteminin çökmesine de yol açmıştır. Bu durum, uluslararası toplumun dikkatini çekmekte ve insani yardım ile barış çabalarının artırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.