İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, resmi verilere göre yaklaşık 44 bin 805 Filistinli yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin 17 bin 492’sinin çocuk, 11 bin 979’unun ise kadın olduğu belirtiliyor. Saldırılarda 106 bin 257 kişi de yaralanmış durumda. İnsani koşulların giderek kötüleştiği bölgede, halen enkaza gömülü binlerce ölü olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, halkın sığındığı hastaneler, ibadethaneler ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapılar da büyük ölçüde yok edildi.
KARAR TASARISI KABUL EDİLDİ
Filistin tarafından sunulan, Gazze’de hemen kapsayıcı ve kalıcı bir ateşkes talep eden karar tasarısı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi. 193 üyesi bulunan kurulda yapılan oylamada 9 hayır, 13 çekimser oya karşı 158 evet oyu ile karar tasarısı kabul edildi. Tasarıda, tarafların tutukladıkları kişilere ilişkin uluslararası hukukun gerekliliklerini yerine getirmeleri talep edildi. Bu durum, keyfi olarak tutuklananların ve alıkonulan cesetlerin bırakılmasını da kapsıyor.
Kararda, Gazze Şeridi’ndeki sivillerin temel hizmetlere ve insani yardıma derhal erişimlerinin sağlanması gerektiği vurgulandı. Filistinlilerin aç bırakılmasına yönelik her türlü çabanın reddedildiği ifade edilen tasarıda ayrıca, insani yardımın BM koordinasyonunda tam, hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde Gazze’ye ulaşması gerektiği belirtildi. Bu yardımların özellikle kuşatma altındaki kuzey Gazze’deki acil ihtiyaç sahiplerine yönelik olması gerektiği de kaydedildi.
DERHAL KALICI ve KAPSAMLI ATEŞKES
Sivillerin korunması gerektiğinin altı çizilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2735 sayılı kararı çerçevesinde derhal kalıcı ve kapsamlı bir ateşkesin sağlanması talep edildi. Kararda ayrıca esirlerin koşulsuz serbest bırakılması, Filistinli mahkumların takası ve öldürülen esirlerin kalıntılarının iadesi gibi maddelere de yer verildi. Bu madde, Gazze’nin her bölgesinde, kuzey dahil olmak üzere Filistinli sivillerin evlerine dönmelerinin sağlanmasını hedefliyor. Ayrıca, İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesinin koşulsuz ve gecikmeksizin uygulanması gerektiği vurgulandı.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın Gazze’deki insani müdahale sürecinin temel unsuru olduğu vurgulanan kararda, Ajans’ın görev alanını zayıflatmaya yönelik eylemler de reddedildi. Genel Sekreter’in ve Ajans’ın tarafsızlık ilkesine uyum sağlama mekanizmalarına yönelik bağımsız inceleme önerilerinin uygulanmasına yönelik taahhütler memnuniyetle karşılandı. Tüm taraflar, Ajans’ın Genel Kurul tarafından verilen yetkisi doğrultusunda görevlerini yerine getirmeyi sağlamaya çağrıldı.
Hesap verilebilirliğin önemini vurgulayan tasarıda, bu bağlamda BM Genel Sekreteri’nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri ile iş birliği içinde hesap verilebilirliğin uygulanmasına dair yazılı öneriler sunması istendi.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONU
Kararda, Gazze Şeridi’nin Filistin Devleti’nin bir parçası olduğu ve iki devletli çözüm vizyonuna kararlı bir bağlılık ifade edildi. Gazze Şeridi’ndeki demografik veya