İsrail’in yürüttüğü operasyonlar sonucunda meydana gelen katliamların sona ermesinin ardından, ateşkes ile ilgili maddelerin uygulanmaya başladığı bildirilmektedir. Bu durum, Gazze bölgesinde yaşanan insani kriz nedeniyle zorla yerinden edilen on binlerce Filistinli için bir umut ışığı yaratmıştır. Yerinden edilen bu insanların, Gazze’nin güneyinden kuzeydeki topraklarına dönüşe geçtiği gözlemlenmektedir.
İsrail yönetimi, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyini ayıran Netzarim Koridoru üzerinden Filistinlilerin geçişine yerel saatle 07.00’de (TSİ 08.00) izin verileceğini açıklamıştı. Bunun üzerine, binlerce Filistinli, yanlarına alabildiği eşyalar ile birlikte Reşid Caddesi’nden kuzeye doğru yürümeye başlamıştır.
FARKLI GÜZERGAHLAR DA AÇILACAK
Ateşkes sürecine dair yapılan anlaşmaya göre, Gazze’nin kuzeyine dönüşler, Salahaddin Caddesi üzerinden yerel saatle 09.00’da (TSİ 10.00) başlayacaktır. Salahaddin Caddesi üzerinden gerçekleştirilecek dönüşlerin yalnızca araçlarla yapılacağı ve yaya geçişine izin verilmeyeceği belirtilmektedir. Bu yaşam alanlarına doğru yapılan geri dönüşlerde kullanılacak araçların geçiş noktasında, bir ABD’li özel güvenlik şirketi tarafından denetim yapılacağı kaydedilmektedir. Aynı zamanda, Selahaddin Caddesi üzerinde İsrail’e ait insansız hava araçlarının (İHA) uçuş yaptığı bilgisi de aktarılmaktadır.
İsrail saldırıları sonucunda Gazze’nin kuzeyinde bulunan yapıların yüzde 80-90’ının yıkılması söz konusu olmasına rağmen, zorla yerinden edilen Filistinliler, geri dönmek istediklerini vurgulamaktadır. Bu, durumun ciddiyeti ve Filistin halkının evlerine olan özlemlerini açıkça göstermektedir.
HAMAS’TAN GERİ DÖNÜŞ AÇIKLAMASI
Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, yaptığı yazılı açıklamada Gazze halkını “kutlu ve mübarek geri dönüşlerinden” ötürü tebrik etmiştir. Rişk, “Bu büyük bir gün. Göçe zorlananların kuzeye geri dönüş manzarası, İsrail işgalinin Filistin halkını yerinden etme konusundaki tüm hayallerini ve yanılgısını paramparça ediyor,” diyerek geri dönüşün önemini vurgulamıştır.
Öte yandan, İsrail yönetimi, esir takası konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Hamas ile imzalamış olduğu ateşkes anlaşmasının bazı maddelerini ihlal ederek, zorla yerinden edilen Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine geçişine izin vermeyeceklerini belirtmiştir. Zorla yerinden edilmiş olan Filistinlilerin, insan seli biçiminde Gazze’nin kuzeyine geçiş yapmak için bekleyişte olduğu, havadan çekilen görüntüler aracılığıyla dünyaya yansımıştır.
Sonuç olarak, Filistinlilerin topraklarına geri dönüş süreci, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyük bir tartışma konusu olmuş, bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getirmiştir. Bu geri dönüşlerin sürekliği ve güvenliği ise, ilerleyen dönemde gerçekleştirilecek olan insani yardımlar ve uluslararası ilişkimler açısından kritik bir öneme sahip olacaktır.