Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin verimli toprakları, dört mevsim boyunca sürdürebildiği üretim yeteneği, gelişmiş gıda işleme sektörü ve dinamik girişimcileri sayesinde bölgesel bir üretim ve ihracat merkezi olma potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Gaziantep’te, yurtdışından katılımcıların da bulunduğu toplam 175 firmanın ve 220’den fazla markanın katılımıyla Orta Doğu Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı açıldı.
Fuar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Nobel Expo Fuarcılık işbirliğiyle, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) destekleriyle Orta Doğu Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Fuarın açılışı için bir tören gerçekleştirildi.
Bakan Yardımcısı Dönmez, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep gibi üretim gücü yüksek bir şehirde olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.
Dönmez, dünya genelinde gıda, ekonomi ve üretim alanında önemli değişimlerin yaşandığını, bu nedenle gıdanın artık sadece ihtiyaç değil, aynı zamanda stratejik bir güç haline geldiğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: “Artan nüfus, iklim değişiklikleri, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve dijital dönüşüm, gıdanın sürdürülebilir, izlenebilir ve güvenilir bir şekilde üretilmesi gerektiğini gösteriyor. Türkiye, verimli toprakları ve gelişmiş gıda işleme endüstrisi ile bu noktada oldukça güçlü bir konumda. Gaziantep gibi şehirlerimiz, bu potansiyeli hayata geçiren örneklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.”
Dönmez, dünyanın hızla değiştiğini belirterek, “Büyük bir ülke olmak istiyorsak Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalar yapmalıyız. İnovasyon, bu sektörün ayrılmaz bir parçasıdır. AR-GE çalışmalarını üretimle entegre etmemiz gerekecek; yeni nesil teknolojilere yatırım yapan her firmamız, rekabette bir adım öne çıkacaktır. Burada sergilenen ürünler ve teknolojiler bizlere ilham verecek ve gelecekteki adımlarımızı şekillendirecektir.” dedi.
Dönmez, fuarın yeni işbirliklerine zemin hazırladığını ve yeni pazarlara açılan kapıları araladığını, burada atılacak her adım ve kurulacak her bağlantının ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına ve ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını dile getirdi. Bakanlık olarak üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
GSO Başkanı Adnan Ünverdi ise bu önemli fuarı düzenlemenin mutluluğunu yaşadığını aktararak, “Gaziantep, tarıma dayalı sanayide İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, Gaziantep’ten yapılan 10 milyar dolarlık ihracatın yüzde 35,3’ü tarımsal sanayi ve hububat ürünleri sektörüne aittir. Bu potansiyeli ‘kazan-kazan’ anlayışıyla ulusal ve uluslararası düzeyde birlikte geliştirmek, sektördeki yenilikleri paylaşmak ve ticari bağlarımızı güçlendirmek için fuarı düzenliyoruz.” şeklinde konuştu.
Törenin ardından, Bakan Yardımcısı Dönmez, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, oda başkanları, sanayiciler ve diğer davetliler fuarın açılış kurdelesini keserek stantları gezdi.
Fuar, Irak, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Libya, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere 36 ülkeden katılımcının yer alması bekleniyor ve üç gün sürecek.