Gastrit, toplumda en sık rastlanan mide rahatsızlıklarından biridir ve belirti vermeden de görülebileceği için her iki yetişkinden birinde görülmektedir. En önemli belirtileri, midenin üst bölümünde oluşan ağrılar ve yanma hissidir.
“Midenin Belası: Helikobakter Pylori”
Gastrit, kısaca “mide zarının iltihaplanması” olarak tanımlanır. “Helikobakter Pylori” isimli bakteri enfeksiyonu en temel faktördür ve mideyi koruyan asit dengesinin bozulmasına sebep olarak gastriti tetikler. Bu bakteri tüm dünyada gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere en yüksek enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bakteridir. Düzensiz beslenme, uzun süreli aspirin kullanımı, sigara ve alkol tüketimi, ayrıca stres gibi faktörler de gastrite yol açan önemli etkenler arasındadır.
Gastritin en önemli belirtisi midenin üst bölümünde oluşan ağrılar ve yanma hissidir. Sıklıkla görülen diğer belirtiler arasında geğirti, iştah azalması, şişkinlik yer alırken nadiren görülen belirtiler arasında mide bulantısı ve kusma yer alır. Akut gastritte kanama da görülebilir ve tedavisi aylar hatta yıllar sürebilir. Ağız kokusu, mide ekşimesi, halsizlik, siyah dışkı, hıçkırık, karında rahatsızlık hissi, göğüs ağrısı, midede dolgunluk hissi, istemsiz kilo kaybı, ağızda kötü tat gibi belirtiler de görülebilir.
Gastrit tedavisi gereken bir hastalıktır ve en önemli nedeni midede bulunan “Helikobakter Pylori” bakterisidir. Bu nedenle üçlü tedavi uygulanır ve tedavi süresi genellikle 14 gündür. Eğer gastritin sebebi bakteri değilse, tedavide hastaya mide asidini baskılayan ya da yok eden ilaçlar kullanılır. Ayrıca tedavide hastaya en uygun yiyecek ve içecek seçiminin yapılması da önemli bir adımdır.