G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

G7 Ülkeleri Liderlerinden Ortadoğu’daki Sivil Can Kayıplarına Kınama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

G7 ülkeleri liderleri, tüm dünya halklarının can güvenliğini sağlamaya yönelik derin endişelerini dile getirmek üzere bir araya geldi. Bu buluşmada, ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri, Orta Doğu’da yaşanan sivil can kayıplarını özellikle kadınlar ve çocuklar arasında artan ölümler konusunda kınadılar. Avrupa Birliği (AB) liderlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen zirve, İtalya’nın Borgo Egnazia tatil beldesinde düzenlendi ve ikinci gün sonunda bir sonuç bildirisi yayınlandı.

Bildiride, G7 liderlerinin uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu zorluklarla baş etme kararlılıklarını teyit ettikleri ifade edildi. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı’na destek verme konusundaki kararlılıklarını vurgulayan liderler, Ukrayna’ya askeri, bütçe, insani ve yeniden yapılanma konularında destek sağlamaya devam etme kararlılığını dile getirdiler. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği zararı ödemeye ve Ukrayna’nın finansman ihtiyaçlarını karşılamaya karar verdiklerini açıkladılar.

G7 liderleri, Ukrayna savaşı bağlamında Rusya’nın nükleer silah kullanmasının kabul edilemez olduğunu belirttiler ve Rusya’ya karşı açık bir mesaj gönderdiler. Aynı zamanda Ukrayna’ya 50 milyar dolar ek mali finansman sağlanması konusunda karar aldılar. Gazze’deki ateşkes önerisine destek veren liderler, Hamas’a ateşkese uygun davranma çağrısında bulundular.

G7 ülkeleri, tüm sivil can kayıplarını kınadı ve özellikle kadın ve çocuklar arasında yaşanan ölümlere büyük bir endişeyle yaklaştı. Hafifletme çağrısı yaptı. Filistin devletinin tanınması, siyasi sürecin önemli bir parçası olarak kabul edildi. Ayrıca, Batı Şeria’daki güvenliği ve istikrarı bozan tüm eylemlerin kınandığı bildiride, her iki tarafı da iki devletli çözümü desteklemeye çağırdılar.

İklim değişikliği, temiz enerji ve siber güvenlik konularına da değinen G7 liderleri, küresel ısınmayı 1.5 derecede tutma sözüne bağlı kaldıklarını ve sıfır emisyon hedefine 2050’de ulaşmak için çalışacaklarını açıkladılar. Siber güvenlik konusunda ise kötü niyetli saldırganları durdurmaya ve tehditlere karşı koymaya kararlı olduklarını belirttiler. Ayrıca, yapay zeka konusunda kapsamlı bir strateji izlemeye karar verdiler.

Sonuç bildirisi, terör, göç, yapay zeka ve küresel ekonomi gibi birçok konuya da değindi. G7 liderleri, tüm dünya halklarının güvenliği ve refahı için ortak bir çaba harcamaya kararlı olduklarını ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeye devam edeceklerini vurguladılar. Her alanda karşılıklı saygı, yardımlaşma ve dayanışmayı esas alan bir anlayışla hareket etme taahhütlerini dile getirdiler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
G7 Ülkeleri Liderlerinden Ortadoğu’daki Sivil Can Kayıplarına Kınama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!