Fransız Donanması, MBDA’dan ilave 40 adet Exocet MM40 Block 3C gemisavar füzesi siparişi etti. Fransız Savunma Bakanlığı tarafından 24 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan bilgiye göre Fransız Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), MBDA’ya Exocet MM40 Block 3C (MM40 B3C) gemisavar füzeleri için yeni bir sipariş verdi. Bu bağlamda füzelerin 2024-2030 Askeri Programlama Kanunu (LPM) doğrultusunda Fransız Donanması’nın fırkateynlerini donatması bekleniyor.
Teslim edilecek bu yeni siparişler, teslimatları Ocak 2024’te başlayan MM40 B3C gemisavar füzelerinin mevcut envanterine eklenecek. Ayrıca MBDA şu anda hizmette olan MM40 B3 füzelerini de B3C versiyonuna yükseltmekte. B3C varyantı, MM40’ın operasyonel yeteneklerini geliştirmektedir. Şirket bu sayede daha iyi menzil, isabet ve karşı önlemlere daha fazla direnç sunmayı amaçlamaktadır.
Exocet füze ailesi, deniz, hava ve kara tabanlı sistemler dahil olmak üzere çeşitli platformlardan fırlatılabilmektedir. Yüksek ses altı hızda olan Exocet füzeleri, B3C varyantı ile 200 kilometre menzili aşmaktadır. Ayrıca bu varyant dijital radyo altimetre ve yeni bir arayıcı başlığa sahiptir. Bu sayede modern elektronik karşı tedbirlere ve radara görünürlüğü düşük olan gemilere karşı kabiliyetlerini artırmaktadır. Yeni nesil Exocet, Fransız Donanması’nın FREMM sınıfı gibi fırkateynlerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Exocet MM-40 Block 3C gemisavar füzesi, daha önce Fransız Donanması’nın FREMM sınıfı hava savunma fırkateyni Alsace’dan yapılan atış testini başarıyla geçmiştir. Füze, denizdeki hedefleri ayırt etmek ve seçmek için gelişmiş bir J-bant aktif arayıcıya sahiptir. Exocet MM-40B3C subsonik olarak hedefine 200 kilometreden fazla menzil ile uçmaktadır ve gelişmiş özelliklere sahip bir arayıcı başlığına sahiptir.
Fransız Donanması’nın bu yeni siparişi, Exocet füzelerinin yükseltilmiş versiyonu olan MM40 Block 3C’nin operasyonel kapasitesini artırmayı hedeflemektedir. MM40 B3C füzeleri, modern harp sahası koşullarında daha güçlü bir savunma ve saldırı yeteneği sunmaktadır. Bu siparişin, Fransız Deniz Kuvvetleri’nin gelecekteki operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir adım olduğu belirtilmektedir.