USD40,43
%0.10
EURO47,30
%0.06
EURO/USD1,17
%-0.07
BIST10.614,39
%-0.02
Petrol68,84
%-0.53
GR. ALTIN4.417,01
%0.13
BTC0,000000
%0
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. “Fırat’ın Salı” Pülümür’den Yola Çıkıyor

“Fırat’ın Salı” Pülümür’den Yola Çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Fırat’ın Salı” Pülümür’den Yola Çıkıyor

22–23 Ağustos 2025

Ülkü Tamer’in Cemal Süreya için kurduğu o unutulmaz cümleyle başlıyoruz yolculuğumuza: “Atlas Okyanusu’nda Fırat’ın Salı.”

Bu ifade, yalnızca bir şairin bir başka şaire duyduğu derin hayranlığın değil; aynı zamanda doğudan batıya, yerelden evrensele uzanan kültürel bir köprünün, bir hayalin de şiirsel ifadesidir.

Biz de bu hayalin izinden gidiyor, etkinliklerimizi “Fırat’ın Salı” başlığı altında bir araya getirmeye hazırlanıyoruz. “Fırat’ın Salı” hem doğduğu topraklara sadık hem de evrensel bir dili konuşma arzusu taşıyor. Aynı anda hem sıcak, hem kapsayıcı hem de ustalara bir selam…

Etkinliklerin Yeri ve Tarihi Pülümür Belediyesi ve Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi’nin (CSKBE) katkılarıyla hayata geçirilen bu yolculuğun ilk adımı, 24 Temmuz’da, 17. yy’dan günümüze ayakta kalan Pir Sultan Abdal Ocağı’nda, geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz Mehmet Çelebi Dede anısına düzenlenen bir muhabbetle atılıyor. Muhabbete Derti DivaniHüseyin AlbayrakHüseyin Can PalaErtan Tekin ve Özgür Polat katılıyor. Ücretsiz olan bu etkinliğe herkes katılabilir.

Kardeş Türküler Atölyesi ve Dinletisi

Sonrasında 22-23 Ağustos’ta iki gün sürecek Kardeş Türküler atölyesi gerçekleştirilecek. Bu atölyede katılımcılarla beraber Kardeş Türküler repertuarından şarkılara birlikte hazırlanacak ve Pülümür ilçe meydanı’nda Bal Festivali kapsamında yapılacak dinletide hep beraber sahne alınacak. Ayrıca, atölyenin ilk günü yerel sanatçıların ve sözlü tarihçilerin katılımı ile müzikli bir muhabbet de olacak.

Bu atölyeye katılım ücretlidir ve başvuru detaylarını @firatinsali Instagram hesabından takip edebilir ve başvuru yapabilirsiniz.

“Fırat’ın Salı”, yalnızca bir konserler dizisi değil; bağımsız etkinliklerin filizlenip kök salabileceği bir yaşam alanı, bir ekosistem hayali… Seyircilerimizi atölyelerde buluşturmak, bu hayali gerçekleştirmek; müzikseverlerle güçlü bağlar kurmak, yerel müzisyenlere sahne alanı açmak, organizasyon süreçlerine gönüllü katılımı teşvik etmek ve yapının sürdürülebilirliğini sağlamak üzere kalıcı iş birlikleri geliştirmek istiyoruz.

Amacımız, sadece bir konser vermek değil; muhabbetli icraların, samimi karşılaşmaların ve derinlikli müzikal diyalogların çoğalmasını sağlamak.

Müzikte birer “okul” olarak görülebilecek proje ve kişilerin, birbirleriyle ve dinleyicileriyle aynı çemberde buluşmasını, birlikte hayal kurup cesaretle adımlar atmalarını öncelikli hedeflerimiz arasında tutuyoruz.

Ayrıca, özgün üretimlerin sürdürülebilirliğini destekleyecek etkin bir telif koruma ve dayanışma sistemi kurmak da bizim için önemli bir adım.

Ve içimizde sakladığımız büyük bir dilek daha var:

“Darülelhan”ı—Nağmelerin Evi’ni—yeniden düşleyip canlandırmak…

Müzik, bir mekânda başlayabilir ama kalplerde, zihinlerde ve kolektif bellekte yaşam bulur. Biz de bu belleği birlikte büyütmek istiyoruz.

İlk Adım Pülümür’den

“Fırat’ın Salı” projesinin Genel Sanat Yönetmeni olan Ümit Altaş, projenin çıkış noktasının Dersim, Pülümür ve Cemal Süreya olduğunu söyledi. Altaş, Ülkü Tamer’in “Fırat’ın Salı” tanımından ilhamla yola çıktıklarını belirtti.

Bu sürecin yalnızca etkinliklerle sınırlı olmadığını vurgulayan Altaş, “Sanatçılar, dinleyiciler, yerel müzisyenler ve gönüllüler arasında üretime dayalı bir ekosistem kurmak istiyoruz,” dedi.

Proje, aynı zamanda müzikal yaşamın sürdürülebilmesi ve yeni projelerin hayata geçebilmesi için güçlü bir telif ve dayanışma sistemi oluşturmaya da odaklanıyor. Altaş, Fırat kıyılarında müziğin hafızasını taşıyacak, buluşmalara ev sahipliği yapacak bir **“Nağmeler Evi”**nin kurulmasının en büyük hayallerinden biri olduğunu dile getiriyor.

 

Şiirle yola çıkan, müzikle büyüyen ve ortak hayallerle şekillenen bu çağrıyı duyan herkesi etkinliklere katılmaya davet ediyoruz. Gelin, birlikte bu “Salı” gününü yaşayalım, yüzdürüp dinleyelim; sonra belki birlikte söylemeye başlarız.

Pülümür Belediyesi ve Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi’nin (CSKBE) katkılarıyla hayata geçirilen “Fırat’ın Salı” etkinlik takvimi ve güncel duyuruları, “@firatinsali” sosyal medya hesabından takip edilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“Fırat’ın Salı” Pülümür’den Yola Çıkıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.