Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, faizsiz finans araçlarının reel ekonominin finansmanına sağladığı doğrudan katkıyı vurguladı. Gönül, bu araçların özellikle gerçek varlık veya emtiaya dayalı olarak ihraç edilmesi ve kar-zarar ortaklığı ilkesini benimsemesi sayesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.
SPK’den alınan bilgilere göre, dünya genelindeki 130’dan fazla ülkenin sermaye piyasası düzenleyici kurumlarının üye olduğu Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) 2025 yıllık toplantıları, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilmiştir.
Gönül, toplantıda Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi (GEMC) Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenmiştir. Ayrıca, Avrupa Bölge Komitesi, GEMC, Yönetim Kurulu ve Başkanlar Komitesi gibi IOSCO komitelerinin toplantılarına da katılım sağlamıştır.
Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi toplantısında, üyeler IOSCO Yönetim Kurulu ve bölge komitelerinin gündeminde yer alan konular hakkında bilgilendirilmiştir. Toplantı sonrasında, IOSCO’nun kapasite geliştirme amacıyla menkul kıymet düzenlemelerine ilişkin ilkelerinin uygulanmasına dair sunumlar yapılmıştır.
SPK Başkanı Gönül, “Faizsiz Finansman Araçlarının Değer Yaratmak ve Sermaye Piyasalarını Geliştirmek Konusundaki Potansiyeli” başlıklı panelde konuşarak faizsiz finans araçlarının reel ekonomi üzerindeki etkisini ele almıştır.
Gönül, bu finansal araçların borç birikimine sebep olmaması ve spekülasyona konu olmaması dolayısıyla finansal istikrar açısından da avantajlı olduğunu açıklamıştır. Ayrıca, bu araçların konvansiyonel finansman yöntemlerine göre sağladığı faydaların altını çizmiştir.
Kira sertifikaları, pay senetleri ve katılım fonları ile ilgili hem dünya hem de Türkiye örneklerini katılımcılarla paylaşan Gönül, bu araçların son 15 yılda konvansiyonel finansa önemli bir alternatif haline geldiğini aktarmıştır.
SPK Başkanı Gönül, faizsiz finans alanındaki uluslararası işbirliğinin önemine de değinmiştir. Piyasaların kurulması ve geliştirilmesi sırasında karşılaşılan zorluklar ile düzenleyici otoritelerin bu konudaki adımlarının önemini vurgulamıştır.
Gönül, konuşmasında ayrıca, faizsiz finansın özellikle yeşil dönüşümün finansmanı açısından nasıl kullanılabileceğine yönelik uygulamalara da yer vermiştir.
Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ahmet Aysan’ın moderatörlüğünde yapılan panele, Malezya Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Mohammad Faiz Azmi ile Lüksemburg Menkul Kıymetler Borsası Kotasyon ve Düzenleyici İşlemler Bölüm Başkanı Paula Redondo Pereira da katılmıştır.
Verilen bilgilere dayanarak, yıllık toplantıya iştirak eden üyeler, ülkelerindeki piyasalarda yaşanan son gelişmelere dair bilgi paylaşımında bulunmuş ve finansal yayılma konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesinin Aralık 2024’te Ankara’da gerçekleşecek olan toplantısında, kurulacak Uluslararası Sürdürülebilirlik İlkeleri’nin GEMC üyeleri tarafından kabul edilmesine yönelik çalışma grubu toplantıları planlanmıştır. Bu toplantılarda, GEMC üyelerinin uygulanmasına yönelik tecrübeleri ve Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulunun son dönem çalışmaları ele alınacaktır.
IOSCO Yönetim Kurulu toplantısı ise bireysel yatırımcıların korunması ve finansal teknolojiler üzerine devam eden çalışmaların yanı sıra piyasalardaki son gelişmeler hakkında bilgi alışverişine imkân tanımıştır. Ayrıca, yönetimle ilgili idari ve mali konular da gündeme getirilmiştir.