G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,05
CNY4,81
GBP44,57
EURO/USD1,08
BIST8.654,39
Petrol74,09
GR. ALTIN2.996,27
BTC2.316.895,85

Faili Bulunmayan Değerli Aydın Ahmet Taner Kışlalı’yı Saygıyla Anıyoruz.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk olarak 12 Eylül 1980  sonrası bulunduğumuz Metris Askeri Cezaevinde Çıkarttığı ‘Yankı ”dergisindeki yazılarında  tanıyıp sevdiğim ülkemizin değerli demokrat ve Kemalist aydınlarındandı. 21 Ekim 1999 tarihinde saat 09.40’ta Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda öldürüldü. Akit gazetesi suikasttan önce hakkında bir haber yapmış ve Kışlalı’nın üzerine çarpı atılmış fotoğrafını manşetten vermişti. Faili bulunamadı.

Öldürülmeden önce Cumhuriyet Gazetesi’ndeki makalesi nedeniyle Akit Gazetesi tarafından “Zorba Kemalist gemi azıya aldı, Halkı köpeğe benzetti” başlığıyla hedef gösterildi ve “28 Şubatçı” olarak suçlandı. Fotoğrafının üzerinde çarpı işareti konarak kapak yapıldı.

Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü saat 09.40’ta Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıktı. 06 GK 377 plakalı aracına yönelen Kışlalı, arabasının üstüne silecek ile kaput arasına konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi. Sol kolu kopan Kışlalı, site bekçisi Arif Emirhan Kılıç tarafından Bayındır Hastanesi’ne götürüldü. Saat 10.02’de kalp koroner atışı durmuş, nabzı hızlanmış ve bilinci kapanmış bir şekilde Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Operatör Dr. Hasan Karakış tarafından yapılan muayene sonrası öldüğü tespit edildi. Ölüm raporu yine Hasan Karakış tarafından hazırlandı ve Dr. Ersin Kaya tarafından basın açıklamasıyla bildirildi. Mezarı Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’ndadır. Ölümünden sonra 1999 Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, yazar ve siyasetçi olarak tanınır.1939’da doğan Kışlalı, babası Ziraat Bankası veznedarı Hüseyin Hüsnü Bey ve annesi Kilis Kemaliye İlkokulu öğretmeni Lütfiye Hanım’ın çocuğuydu. Eğitim hayatına Kilis Kemaliye İlkokulu’nda başladıktan sonra Kilis Ortaokulu ve Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘nde eğitim aldı ve Paris Üniversitesi‘nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi üzerine doktorasını tamamladı.

Kışlalı, gazetecilik kariyerine başlangıcını Yeni Gün gazetesinde spor muhabirliği yaparak yaptı ve ardından yazı işleri müdürlüğü görevine geçti.1971-1977 yılları arasında Yankı dergisinde yazdığı yazılar ile dikkat çekti ve1977’de CHP listesinden İzmir milletvekili seçildi.1978 yılında Bülent Ecevit’in hükûmetinde Kültür Bakanı olarak görev aldı. Kültürel alanlarda önemli projeler gerçekleştirdi ve1980 sonrası Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı.1988’de profesör unvanını aldı.

Siyasi olarak demokratik sosyalizm ve sosyal demokrasi görüşlerini benimseyen Kışlalı, Cumhuriyet gazetesinde “Haftaya Bakış” adlı köşe yazıları yazmaya başladı. Kişisel hayatında iki evlilik yaptı ve üç çocuğu oldu. Kışlalı,21 Ekim1999’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu saldırı, özellikle Akit gazetesinde kendisine yönelik yapılan bir kampanyanın ardından gerçekleşmiştir. Ölümünden sonra1999 Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ahmet Taner Kışlalı’nın eserleri arasında “Modern Türkiye’de Siyasi Güçler” (1968), “Öğrenci Ayaklanmaları” (1974), “Siyaset Bilimi” (1987) ve “Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi” (1994) gibi önemli çalışmalar bulunmaktadır. Ölümünden sonra anısına çeşitli ödüller verilmiş ve eserleri günümüzde de kaynak olarak kullanılmaktadır. Mezarı Karşıyaka Mezarlığı’ndadır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Faili Bulunmayan Değerli Aydın Ahmet Taner Kışlalı’yı Saygıyla Anıyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!