Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, adet döngüsünün düzensizleştiği ve menopoz öncesinde östrojen seviyesinin hızla düştüğü dönemde adetlerin kesildiğini ve menopoz sürecinin başladığını belirtiyor. 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanması erken menopoz olarak kabul edilmektedir. Erken menopoz belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ve sık aralıklarla adet olmak ilk belirti olabilir.
Normal şartlarda kadınlar 28 günde bir adet olurlar, ancak adetin 22 günden daha sık olması genellikle yumurtalık rezervinin azaldığını gösterebilir. Ayrıca, ani sıcak basmaları da vücudun üst kısmına yayılabilir ve östrojen seviyesindeki azalmadan kaynaklanabilir.
Vajinal kuruluk, mesane kontrolünün zayıflaması, ani duygusal değişiklikler, cildin kuruması, uyku düzeninin bozulması, cinsel istekte azalma ve gözlerde kuruluk gibi belirtiler de erken menopoz döneminde görülebilir. 40 yaş altındaki kadınlar son 3 aydır adet dönemlerinde düzensizlikler yaşıyorlarsa ve daha önce çocuk sahibi olmamışlarsa uzman hekimlerden yardım almalıdırlar.
Genetik faktörler, bağışıklık sistemi problemleri, kemoterapi ve radyoterapi gibi etkenler erken menopoza neden olabilir. Annenin menopoza girdiği yaş kadının menopoz yaşını belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Otoimmun hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi organlarını yabancı doku olarak kabul etmesi ve yumurtalıklara saldırması sonucu erken menopoza neden olabilir. Ayrıca, iki yumurtalığı alınan kadınlarda erken menopoz görülebilir. Kanser tedavisi sırasında alınan radyoterapi ve kemoterapi de yumurtalıklara zarar vererek erken menopoza yol açabilir.
Erken menopoz teşhisi alan kadınlar tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilirler. Erken menopoz öngörülemeyen bir durumdur ancak düzenli doktor kontrolleri ile erken teşhis mümkündür. FSH ve AMH düzeylerine bakılarak erken menopoz teşhisi konulabilir. Yumurta sayısı az olan kadınların tüp bebek tedavisi için kişiye özel bir yaklaşım gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin deneyimli hekimler tarafından yapılması başarı için önemlidir. Yumurta dondurma işlemi, ileriki bir tarihte kullanılmak üzere dondurulan yumurtalarla gebelik oluşumu sağlayabilir. Hastalar erken menopoz belirtileri gördüklerinde vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalıdırlar.