Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Anadolu Ajansı İstanbul Enerji Forumu’na katılarak, Türkiye’nin doğal gaz keşifleri ve enerji politikaları hakkında önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlama çabalarının altını çizen Erdoğan, 2026 yılına dikkat çekerek, ülkenin enerji alanında attığı adımları değerlendirdi.
2026 Yılını İşaret Etti
Erdoğan konuşmasında, “Doğal gaz ve petrolde 4 derin deniz sondaj gemisi, 2 sismik araştırma gemisi ve destek gemilerinden oluşan dünyanın en modern arama ve üretim filolarından birini kurduk,” diyerek, 4 yıl önce Karadeniz’de gerçekleştirilen Sakarya Gaz Sahası’ndaki tarihi keşfi vurguladı. Günlük doğal gaz üretimlerinin 7 milyon metreküpe çıktığını ve yurt içi doğal gaz üretimlerinin günlük 8 milyon metreküpe yükseldiğini belirtti. Bu sayede, 3,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının kendi üretimleriyle karşılandığını ifade eden Erdoğan, 2026 yılındaki hedeflerinin ise günlük üretimi 20 milyon metreküpe çıkarmak olduğunu dile getirdi.
Erdoğan’ın konuşmasında, “Türkiye’ye medeniyetler şehri İstanbulumuza hepiniz hoş geldiniz. Enerji sektöründe Türkiye’nin rolü, finansman konularının yanında petrolden doğal gaza, arz güvenliğine kadar birçok başlık burada mütalaa edilecek,” ifadeleri dikkat çekti.
Sancılı Dönemi En Rahat Atlatan Ülkelerden Olduk
Enerjinin kalkınmanın lokomotifi olduğunun altını çizen Erdoğan, enerji arz güvenliğinin yalnızca gelişmiş ülkeler için değil, gelişmekte olan ülkeler için de kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yakın dönemde yaşanan bölgesel krizlerin, enerji bağımlılığının risklerini açığa çıkardığına işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin bu sancılı dönemi en rahat geçiren ülkelerden biri olduğunu belirtti. Avrupalı ülkelerin enerji krizini yoğun bir şekilde deneyimlediğini hatırlatan Erdoğan, Türkiye’nin enerji poliçesinin arz güvenliği üzerine inşa edildiğini ifade etti.
Enerjide Tam Bağımsız Türkiye
Erdoğan, Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığına da değinerek, 2023 yılında ham petrol ve ürünleri ithalatının 49 milyon ton, LPG’nin 4 milyon ton, doğal gazın ise 50 milyar metreküp olduğunu açıkladı. Türkiye’nin bu ithalat için 70 milyar dolar ödediğini belirten Erdoğan, dış ticaret açığının en büyük nedeninin enerji faturası olduğunu vurguladı. Türkiye’nin son 20 yılda ekonomisini yüzde 5,4 oranında büyüttüğünü ve küresel ekonomik durgunluklara rağmen 14 yıldır süreklilik sağladığını ifade etti.
Tedarikçi Haline Gelmeyi Hedefliyoruz
Son 10 yılda 670 bin metre sondaj yapıldığını ve madencilik sektöründe önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin bor madeninde dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip olduğunu ve bu konuda küresel ölçekte liderliğini sürdürdüğünü bildirdi. Ayrıca, Nijer’de 2025 yılı itibarıyla altın sahasında üretim gerçekleştirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Tarihin En Büyük Petrol Rezervine İmza Attık
Uygulanan arama faaliyetlerinin ülke sınırlarının ötesine geçtiğini vurgulayan Erdoğan, Oruç Reis gemisinin Somali’de faaliyet gösterdiğini açıkladı. Gabar bölgesindeki petrol rezervi ile ilgili olarak, Türkiye’nin günlük petrol üretiminin şu anda 155 bin varilin üzerinde olduğunu söyledi. Hedefler arasında bu üretimin düzenli olarak artırılması da yer almakta.
Büyük Çevre Katliamları Gerçekleştirdiler
Enerji arz güvenliği kadar temiz enerji ve iklim değişikliğinin de önemli olduğunu belirten Erdoğan, geçmişte enerji alanında yaşanan zararların ve çevre katliamlarının altını çizerek, sömürge pastalarının doğaya