G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,11
CNY4,88
GBP45,79
EURO/USD1,11
BIST9.665,78
Petrol71,83
GR. ALTIN2.895,42
BTC2.177.493,53

Eğirdir Gölü 2028’de İkiye Ayrılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğirdir Gölü, Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan ve kuraklık tehdidi altında olan en büyük içme ve sulama havzasıdır. Mevsimsel yağışların az olması nedeniyle 2028 yılında ikiye ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bu durumu önlemek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde altı havzada nehir havzası yönetim planları hazırlamaktadır.

Proje hakkında bilgi veren SDÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, Eğirdir Gölü’nün sosyo-ekonomik açıdan kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, gölün sürdürülebilir kullanımı için kritik su seviyelerinin bulunduğunu belirtmiştir. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklık tehlikesinin yanı sıra tarımsal sulamada su kullanımının artması, göl su seviyesinin hızla düştüğünü göstermektedir.

Göl seviyesinin en önemli kritik noktalardan biri 913 metredir ve bu seviyeye ulaşıldığında gölün Hoyran bölümüyle arasındaki boğaz tamamen kuruyacak ve göl ikiye bölünecektir.

Kaçıkoç, gölün su seviyesinin daha fazla azalmaması için alınması gereken tedbirlerin modelleme çalışmalarıyla belirlenmesi gerektiğini vurgulamıştır. İklim değişikliği etkilerine karşı direnç sağlayabilmek ve gölün etkin kullanımını sağlayabilmek adına çalışmaların devam ettiğini belirtmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yürütülen proje kapsamında altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlandığını ve modelleme çalışmalarının gerçekleştirildiğini söylemiştir.

Bu çalışmaların amacı, gölün bölgedeki iklim değişikliği etkilerine karşı dirençli olmasını sağlamak ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğini korumaktır.

Bu şekilde Eğirdir Gölü’nün kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olması durumunda atılacak adımların belirlenmesi ve gölün bütünlüğünün korunması hedeflenmektedir. Ayrıca, bu tür projelerin sürdürülebilir su yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki farkındalığı artırmaya da yardımcı olduğu belirtilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğirdir Gölü 2028’de İkiye Ayrılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!