G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,84
CNY4,79
GBP44,94
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,69
GR. ALTIN2.821,35
BTC1.972.399,65

Edirne Trakya Üniversitesi’nden Gül Esanslı Yutulabilir Parfüm Üretildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Gülşah Gedik, Osmanlı döneminde Balkanlar ve Trakya’da yetiştirilen güllerin bölgede tekrar canlandırılması için bir proje başlattı. Bu projenin başlangıcından itibaren 9 ay geçti ve Bulgaristan’da gül aromasıyla yapılan şekerin etkisi üzerinde araştırmalar yaptılar. Daha sonra, yutulabilir parfüm üretebilmek için farklı formüller araştırmaya başladılar.

Gedik, yutulabilir parfüm konusunda Kore ve Japonya’da işe yarar ürünlerin olduğunu fark ettiklerini belirtti. Ancak bu ürünlerde kimyasal koruyucu maddeler bulunduğunu ve daha iyisini yapabilmek adına araştırmalarına devam ettiklerini söyledi. Bulundukları bölgede ve Bulgaristan’da Osmanlı döneminde gül üretiminin yoğun olduğu bölgelerin yerel değerlerini ortaya çıkarmayı ve daha etkin kullanmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ayrıca, Edirne ve Havsa ilçelerinde yetiştirilen güllerin kimyasal yapısını anlamak ve Isparta’da yetiştirilen gül türleriyle benzerliklerini ortaya koymak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu güllerden parfüm ve farmasötik ürünler geliştirmek istediklerini açıkladı. Gül yapraklarının gıda endüstrisinde kullanımı konusunda dünya genelindeki uygulamalardan ve faydalardan ilham aldıklarını sözlerine ekledi.

Ürünlerinin yapım sürecine de değinen Gedik, gülden elde ettikleri ekstreyi kapsüller içerisinde püskürtmeli kurutucuda toz haline getirip, kapsüllerin içine koyduklarını belirtti. Bu sayede, doğal gül kokusunu kullanıcıya daha yoğun bir şekilde ulaştırabildiklerini ve vücudun güzel kokmasının yanı sıra antistres ve antimikrobiyal özelliklerinden de faydalanılabileceğini açıkladı.

Son olarak, ürettikleri ürün için patent başvurusunda bulunduklarını ve bu sayede benzer ürünlerin kendilerine uygun olmadığını belirttiklerini vurguladı. Yaptıkları çalışmaların, gül yetiştiriciliğinin tekrar yayılmasına katkı sağlamasını ve Trakya’daki tarım ürün çeşitliliğini artırarak geçmişte başarılı olan ürünleri tekrar hayata geçirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Edirne Trakya Üniversitesi’nden Gül Esanslı Yutulabilir Parfüm Üretildi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!