USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,85
%3.04
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.229.792,45
%-0.07
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. E-Ticaretle Sınır Ötesine: Türkiye’nin Fırsatları

E-Ticaretle Sınır Ötesine: Türkiye’nin Fırsatları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ‘E-ticaretin Türkiye Ekonomisi İçin Yarattığı Sınır Ötesi Fırsatlar’ başlıklı beşinci panelinde, Trendyol Grubu CEO‘su Erdem İnan, Türkiye’nin e-ticaret alanındaki sınır ötesi fırsatlar için sahip olduğu ‘kültürel ve jeopolitik’ avantajların yanı sıra, bu avantajların güçlü bir üretim altyapısıyla desteklendiğini ifade etti.

Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14. kez Türkiye ile birlikte dünya çapında tanınmış siyasetçileri, iş dünyası liderlerini ve akademisyenleri bir araya getirdi.

Zirvenin beşinci paneli ‘E-ticaretin Türkiye Ekonomisi İçin Yarattığı Sınır Ötesi Fırsatlar’ temasıyla gerçekleşti. Trendyol’un sponsorluğunda düzenlenen panelde moderatörlük görevini Meta Kuzey Avrupa (Türkiye, Benelüks, Nordik) Bölge Direktörü İlke Toptaş üstlendi. Toptaş, son zamanlarda birçok Türk firmasının uluslararası ölçekte küresel pazarlarda yer alarak önemli başarılara imza attığını belirtti.

Bu durumun, Türkiye’nin ekonomisine ve iş gücünün niteliğine katkı sağlamasının yanı sıra, ülkenin marka değeri üzerinde de olumlu bir etki yarattığını ifade eden Toptaş, şöyle konuştu:

“Meta perspektifinden değerlendirdiğimizde, Türkiye’yi çok güçlü bir konumda görüyoruz. Coğrafi konumumuz, pazar hızımız ve girişimcilik ruhumuz gibi unsurlar, bu başarıyı destekleyen önemli etkenler. Türkiye, ticari zekası ve dayanıklılığı ile sınır ötesi ticarette hızlı hareket edebilen bir pazar haline gelmiştir. Bu bağlamda birçok fırsatımız olduğunu düşünüyorum.”

‘BU YIL SINIR ÖTESİ E-TİCARETTE 2 MİLYAR DOLARI AŞACAĞIZ’

Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, Türkiye’nin e-ticaret alanındaki sınır ötesi fırsatlar konusundaki avantajlarının ‘kültürel ve jeopolitik’ yönlerinin yanı sıra, sağlanan güçlü üretim gücüne dikkat çekti. Türkiye’de 500 bin e-ticaret satıcısının bulunduğunu belirten İnan, bu satıcıların çoğunluğunun KOBİ’ler olduğunu ve ürünlerinin %70’ten fazlasının yerli üretimle sağlandığını aktardı.

“Bölgemizde, böyle büyük bir üretim kapasitesine sahip bir ülke yok,” diyen İnan, giyim, ev tekstili, mobilya, halı-kilim ve beyaz eşya gibi kategorilerin öne çıktığını vurgulayarak, “Bu ürünleri en uygun pazarlarla buluşturmak için çaba harcıyoruz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türk dizilerinin Suudi Arabistan’daki popülaritesine ve Türk ünlülerin etkisine de dikkat çekti. Geçen yıl 1.5 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştıklarını belirten İnan, bu yıl ise bu rakamın 2 milyar doları geçeceğini ve 2028 için hedeflerinin 8 milyar dolar olduğunu kaydetti.

‘SUNDUĞUNUZ HİZMETLERDE MÜŞTERİYE VERİLEN FAYDALAR ÇOK ÖNEMLİ’

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Kerem Orbay, Türkiye’deki kartlı sistemlerin kullanımına ve günlük cirolara dikkat çekti. Orbay, Türkiye’deki hane halkı harcamalarının %60’ının kartlı sistemlerle gerçekleştirildiğini, günlük olarak 50-60 milyar lira civarında bir ciro oluştuğunu belirtti.

Ödeme sistemleri konusunda yaptıkları inovasyonlardan ve sundukları hizmetlerin öneminden bahseden Orbay, “Biz kendimizi bir fintech olarak görüyoruz ve müşteri faydası sağlamak adına sürekli yenilikçi çözümler geliştirmeye çalışıyoruz,” dedi.

‘MÜŞTERİ NEREDEYSE ORADA KONUMLANMANIZ GEREKİYOR’

DeFacto Strateji, Dönüşüm ve Teknoloji Genel Müdürü Çağrı Emre Korkmaz, fiziki perakendede müşteri odaklı konumlamanın gerekliliği üzerine konuştu. Korkmaz, “Müşteriniz bir uygulama kullanıyorsa, sizin de o uygulamanın içinde olmanız gerekir,” diyerek, online pazarın gerektirdiği adımlara dikkat çekti.

Sağlam bir stratejiyle 100 ülkeye müşteri ulaştıklarını ve bu başarıyı teknolojik gelişmelerle mümkün kıldıklarını belirten Korkmaz, online ve offline kanalların etkin kullanımının önemine vurgu yaptı.

‘GELİŞMİŞ PAZARLARDA REKABET DAHA ZOR’

Karaca Uluslararası Genel Müdürü Ömer Barbaros Yiş, rekabet konusunu iki ayrı perspektifte ele aldı. Gelişmemiş pazarlarda daha az oyuncu bulunduğu için rekabetin daha kolay olduğunu ifade eden Yiş, “Biz daha fazla oyuncunun bulunduğu gelişmiş pazarlardayız, bu nedenle daha dikkatli ve kaliteli bir ürün sunmak zorundayız. Rekabette öne çıkmak için kargo ve paketleme süreçlerine de özen gösterilmesi gerekiyor,” dedi.

Detayların rekabet koşullarında kritik olduğuna dikkat çeken Yiş, “Doğru ürünü doğru yere koymak, çabuk geri dönüş almak için önemlidir. Ayrıca, yaratıcı ve az maliyetli pazarlama stratejileri geliştirmek, markalaşmak için hayati bir rol oynamaktadır,” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
E-Ticaretle Sınır Ötesine: Türkiye’nin Fırsatları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!