G-QXXHXL9JW0
USD34,02
EURO38,01
CNY4,82
GBP45,32
EURO/USD1,11
BIST9.975,61
Petrol74,80
GR. ALTIN2.827,08
BTC2.155.392,65

Dünya’nın Dönüşü Hızlanıyor: Bilim İnsanları ‘Negatif Artık Saniye’ İhtiyacı Duyuyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Artık yıl olarak bilinen, her dört yılda bir Şubat ayına fazladan bir gün eklenir. Bununla birlikte, bazen haziran veya aralık ayı sonunda bir ‘artık saniye’ de eklenir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönme hızı dalgalanabilir, bu da bir gün boyunca tam bir dönüşün gerçekleşmediği anlamına gelir. Bu nedenle, artık saniye, Dünya’nın Güneş etrafındaki turunu hızla yahut yavaş bir şekilde tamamlaması sonucunda yıl sonunda meydana gelen fazlalığı dengelemek amacıyla eklenir.

ABD’de bulunan UC San Diego’da jeofizik profesörü olan Duncan Agnew, Dünya’nın dönüş hızının hızlanmasına uyum sağlamak için ‘negatif’ bir artık saniyenin gerekliliğine işaret ediyor. Ona göre, bu negatif artık saniyenin 2029 yılında gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak, bu durumun akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunulmaktadır.

Koordineli Evrensel Zaman (UTC), dünya genelindeki atomik saatlerle tanımlanmaktadır. Ancak bu atomik saatler, tarihsel olarak güneş zamanıyla senkronize olmadığı için bir uyumsuzluk yaşanmaktadır. Dünya’nın dönüş hızının zamanla değişkenlik göstermesi, güneş zamanıyla atomik saatler arasında farklılıkların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, geçmişte artık saniyeler eklenirken, gelecekte bunun kaldırılması gerekebilir.

Artık saniyeler genellikle Dünya’nın dönüş hızının yavaşladığı durumlarda eklenirken, negatif artık saniye ise Dünya’nın dönüş hızının hızlandığı durumlarda kaldırılması gereken bir zaman dilimidir. Profesör Agnew, daha önce beklentilerin artık saniyelerin her zaman ekleneceği yönünde olduğunu ancak bugünün gerçekleriyle karşılaştığımızda negatif bir artık saniyeye ihtiyaç olduğunu ifade etmektedir.

Atomik saatler, zamanı en doğru biçimde ölçmek için elektromanyetik radyasyonun atomlardaki değişen enerji seviyeleriyle etkileşimini kullanır. Bu saatler uluslararası zaman standardı olarak kabul edilir ve birçok teknoloji hizmetinin temelini oluşturur. Dünya’nın dönüş hızıyla eşzamanlı olmaları için atomik saatlere her birkaç yılda bir artık saniye eklenir. Bu durum, zamanı senkronize etmenin ne kadar önemli olduğunu ve negatif artık saniyenin olası zorlukları meydana getirebileceğini göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya’nın Dönüşü Hızlanıyor: Bilim İnsanları ‘Negatif Artık Saniye’ İhtiyacı Duyuyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!