Dünya genelinde sıtma hastalığının yaygınlık gösterdiği bildirilmektedir.
Özellikle Afrika kıtasında çocuklar için sıtma, önemli bir sağlık riski olmaya devam etmektedir.
Türkiye Sağlık Bakanlığı, ülkemizde yerli sıtma vakası bulunmadığını duyurdu.
Bakanlık, ayrıca sıtmanın yaygın olduğu ülkelerden dönen bireylerde veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma tespit edilebildiğini belirtti.
25 NİSAN “DÜNYA SITMA GÜNÜ”
25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında geçen toplantısında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolü için gösterilen diğer çabalara dikkat çekilmesi amacıyla bu tarihin “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlenmiş olduğu hatırlatıldı.
HASTALIĞA SEBEP OLAN TÜRLER
Sıtma, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel sivrisineklerinin kan emme işlemi sırasında insanlara bulaşan, ciddi riskler taşıyan bir hastalık olarak ifade edilmektedir. İnsanlarda hastalığa yol açan beş farklı plasmodium türünün bulunduğu, bunlar arasında en büyük tehlikeyi “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu belirtilmiştir.
HASTALIĞIN BELİRTİSİ
Sıtmanın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle seyrettiği aktarılmıştır. “İlk semptomlar genellikle parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra görülmektedir. Sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın erken teşhisi ve tedaviye zamanında başlanması büyük önem taşımaktadır. Özellikle plasmodium falciparum türünde tedaviye 24 saat içinde başlanmaması durumunda hastalığın şiddetleneceği ve can kaybına yol açabileceği belirtilmiştir.”
“BAŞARILI ÇALIŞMALAR SONUCUNDA YERLİ SITMA BULAŞI SONA ERDİ”
Sıtmanın özellikle Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu, ancak Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik ile Amerika kıtalarında da görüldüğü vurgulanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü etkili çalışmalar neticesinde, Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği ve tam anlamıyla yerli sıtma vakasının görülmediği ifade edilmiştir. Yine de, sıtmanın yoğun görüldüğü ülkelerden gelen ya da bu ülkelere seyahat eden kişilerde hastalığın tespit edilebileceği hatırlatılmaktadır.
SITMA İLAÇLARI ÜCRETSİZ
Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanarak hastalara ücretsiz şekilde verildiği belirtilmektedir. Ayrıca sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat eden kişilere koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması azaltma hususunda önlem almaları önerilmektedir. Türkiye’de, koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. İlgililer, 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’nı arayarak ya da https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresindeki Seyahat Sağlığı web sitesinden bilgi alabilirler.