Dünya genelinde adaletsizlik, hala en büyük sorunlar arasında yer almakta…
Yeni bir analiz, 295 milyondan fazla insanın açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi.
RAPORUN DETAYLARI
Gıda Krizleri Küresel Raporu (GRFC), yardım kesintileri, çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik şokların, dünya genelindeki açlık ve gıda güvensizliğini etkilemeye devam ettiğini vurguladı. Bu olumsuz koşullar, üst üste altıncı yıl da insanları tehdit ediyor.
300 MİLYON KİŞİ CRİTİK RİSKTE
The Guardian’ın haberine göre, akut gıda güvensizliği dünya genelinde hızla artış gösteriyor ve bu nedenle yaklaşık 300 milyon kişi açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. Raporda, artan çatışmalar ve insani yardımlardaki kesintilerin yanı sıra iklim krizi ve ekonomik sıkıntıların da etkili olacağı belirtildi. 2024 yılında 13,7 milyon insanın daha kronik gıda güvensizliği koşullarına sürükleneceği ifade ediliyor.
Analiz edilen 53 ülkenin nüfusunun yüzde 22,6’sının gıda güvensizliği yaşadığı bilgisi de raporda yer aldı.
AÇLIK RİSKİ EN FAZLA GAZZE VE SUDAN’DA
Raporda, “Şiddetlenen çatışmalar, artan jeopolitik gerilimler, küresel ekonomik belirsizlik ve finansal kaynaklardaki büyük kesintiler, akut gıda güvensizliğini daha da derinleştiriyor.” ifadesine yer verildi.
Birleşmiş Milletler (BM) destekli Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması (IPC) verilerine göre, “en kronik gıda yokluğu” yaşayan insanların sayısı geçen yıl iki katından fazla artış göstermiş durumda.
GAZZE’DEKİ ZOR ŞARTLAR
Rapor ayrıca, 19 aydır İsrail’in saldırı, işgal ve ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yaşanan durumu da gözler önüne seriyor.
Gerçekleştirilen tespitler, akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan kişilerin %95’inin Gazze Şeridi’nde ve ordunun paramiliter güçlerle çatıştığı Sudan’da yaşadığını gösteriyor. Ayrıca Haiti, Mali ve Güney Sudan’daki birçok kişi de benzer gıda yokluğu sorunları ile mücadele ediyor.
‘BÜYÜK FELAKET’ SINIFLAMASI
IPC tarafından ‘felaket’ olarak sınıflandırılan bu durumu, 2024 yılı için Gazze’deki uzmanlar da değerlendirerek, buradaki Filistinlilerin yarısının böyle bir koşulda yaşam sürdüğünü ortaya koyuyor.