DOĞU Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, son 12 yılda yaklaşık 5 bin kilometrelik sulama hattı inşa ederek 230 bin hektar alanı sulu tarıma kazandırdı. Tarımsal üretimi artırmak ve göçü önlemek amacıyla başlatılan küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri ile sulanan arazinin toplamda 1 milyon 200 bin hektara çıkarılması planlanmaktadır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi, sorumluluk alanındaki 15 ilde çiftçilere destek vermek, verimliliği artırmak ve iklim koşullarına dayanıklılığı sağlamak için küçük ölçekli sulama projelerine önem vermektedir. 2013-2025 dönemi itibarıyla 946 projeye 6,5 milyar TL destek sağlayan DAP, mevcut durumda 229 bin 701 hektar alanı sulamaya açmıştır. 2024-2028 eylem planı çerçevesinde bu alanın 1 milyon 200 bin hektara çıkarılması hedeflenmektedir.
MODERN TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, sulamada beklenen verimin sağlanabilmesi için suyun hem ekonomik hem de etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Demirdöğen, bu bağlamda sulama altyapısının güncellenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, 15 ilde sulama kanallarının tamamlanması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
DAP Bölgesi’nin Türkiye yüzölçümünün yüzde 22,7’sini kapsadığı ve 7 milyon nüfusa sahip olduğu ifade eden Demirdöğen, bölgenin zorlu coğrafi koşullarının küçük ölçekli sulama yatırımlarını gerekli kıldığını anlattı. Bu yatırımların tarımsal verimliliği artırarak göçü önlemeye katkı sağladığını dile getiren Demirdöğen, sulama altyapısının iyileştirilmesi ile insanların tarım gelirinin arttığını ve böylelikle bölgede kalma motivasyonunun yükseldiğini vurguladı. Küçük ölçekli sulama yatırımları ile iklim değişikliğine karşı dayanıklılığın sağlanmasının da önemini belirtti.
Demirdöğen, yapılan sulama yatırımlarının etki analizleriyle köy geri dönüşlerinin başladığını, sulamaya açılan arazinin ekimindeki artışları ve bitki çeşitliliğinin genişlediğini gözlemlediklerini ifade etti. Küçük ölçekli sulama yatırımlarına sağladıkları desteklerin en fazla etkiyi gösterdiğini belirtti.