Yılın sonlarına doğru doğalgazda kademeli tarife uygulamasına geçişin planlandığı bildirildi. Bu yılın başında elektrik tarifelerinde yapılan maliyet esaslı düzenleme ile yıllık 5 bin kilovatsaatten fazla tüketim yapan mesken aboneleri, elektriğin gerçek maliyetini ödemeye başlamıştı. Aynı tür bir uygulamanın doğalgazda da hayata geçirilmesi bekleniyor.
“KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK”
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gerçek ihtiyaç sahiplerine destek sağlamak adına elektrikte uyguladığı modeli doğalgazda da uygulayacağını ifade etti. Öner, doğalgazda soğuk ve sıcak şehirlerin ayrıştırılarak, vatandaşların mağdur edilmeden bu düzenlemenin yapılacağını belirtti.
EN ÇOK TÜKETİM HAKKARİ’DE
Öner, Türkiye genelinde her 100 haneden yaklaşık 59’unun ısıtma, pişirme ve sıcak su elde etme amacıyla doğalgaz kullandığını aktardı. Hanelerde doğalgaz tüketiminin büyük bir kısmının ısınmak için yapıldığını ve bu durumun soğuk iklime sahip şehirlerde dezavantaj oluşturduğunu belirten Öner, Bakanlığın her il için ayrı bir kademe belirleyerek, vatandaşları mağdur etmeme ve iklim farklılıklarını dikkate alma amacında olduğunu vurguladı.
BAKANLIK TÜM VERİLERİ TEK TEK ÇIKARDI
Son yayımlanan 2023 verilerine göre Türkiye’de, hane başına ortalama doğalgaz tüketiminin en yüksek olduğu il 1.401 metreküp ile Hakkâri oldu. Bu ili sırasıyla 1.348 metreküp ile Erzurum, 1.317 metreküp ile Ardahan, 1.311 metreküp ile Muş ve 1.224 metreküp ile Ağrı takip etti. En düşük tüketimler ise 521 metreküp ile Adana, 527 metreküp ile Osmaniye, 531 metreküp ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti.
İstanbul’da hanelerin yıllık ortalama 869 metreküp, Ankara’da 1.067 metreküp ve İzmir’de 736 metreküp doğalgaz tükettiği açıklandı. Bakanlık, tüm bu verileri göz önünde bulundurarak her il için ortalama tüketim belirleyecek ve bu tüketimin altında kalanlara destek vermeye devam ederken, üstünde kalanlara ise gerçek maliyetleri yansıtmaya başlayacak.”