G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,22
CNY4,82
GBP44,84
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
Petrol73,17
GR. ALTIN2.998,46
BTC2.354.172,95

Diş Eti Kanaması: Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilinmeyenler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş eti kanaması oldukça sık rastlanan bir durumdur ve genellikle diş etlerinin yeterince önemsenmemesinden kaynaklanır. Diş eti kanamasının nedenleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

DİŞ ETİ KANAMASI NEDİR?

Diş eti kanamalarının temel nedeni diş eti çizgisinde plak birikmesidir. Bu durum gingivitis ya da iltihaplı diş etleri olarak adlandırılan bir soruna yol açabilir. Plak, tartara dönüştüğünde kanamaya ve periodontitis adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığına neden olabilir.

Diş etlerindeki kanamalar bazen dişlerin aşırı kuvvetli bir şekilde fırçalanmasından veya uygun şekilde takılmayan takma dişler kullanılmasından kaynaklanabilir. Hatta sık diş eti kanaması ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir, örneğin periodontitis veya lösemi gibi.

DİŞ ETİ KANAMASI NEDENLERİ

Diş bakımı sorunları genellikle diş eti kanamasının ana nedenidir. Diş eti iltihabı ve periodontitis, diş etlerini hassas ve kanamaya yatkın hale getirebilir.

Diş eti iltihabı: Plakların uzun süre diş eti çizgilerinde kalması diş eti iltihabına yol açabilir. Plak, dişinize yapışmış artıkları ve bakterileri ifade eder. Dişleri düzenli olarak fırçalamak plağı temizler ve diş çürüğü oluşumunu engeller. Ancak yeterince düzgün fırçalamıyorsanız ve diş ipi kullanmıyorsanız, diş etlerinizde plak birikmesine ve sonrasında kanamaya neden olabilir.

Periodontitis: Diş eti iltihabı ilerlediğinde periodontitis gelişebilir. Bu durum diş etleri, çene kemiği ve destekleyici dokuların enfeksiyonu anlamına gelir. Periodontitis, dişlerin gevşemesine veya düşmesine neden olabilir.

Vitamin eksikliği: Vitamin C ve K eksiklikleri de diş etlerinin kolayca kanamasına neden olabilir. Vitamin eksikliğine bağlı diş eti kanaması varsa, doktorunuza C ve K vitamin seviyenizi kontrol etmesi için danışabilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı kalmanız için bu vitaminleri içeren bir diyet uygulamak önemlidir.

Diğer diş eti kanaması nedenleri arasında takma dişler, gebelik dönemi, kanama bozuklukları ve kan inceltici ilaçlar kullanımı yer almaktadır.

DİŞ ETİ KANAMASININ TEDAVİSİ

İyi diş hijyeni diş eti kanamalarını önlemek için ilk adımdır. Yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret etmek ve düzgün fırçalama ile diş ipi kullanımı plak oluşumunu ve periodontal hastalık riskini azaltabilir.

Diş hekiminiz ağız hijyenini artırmak için antiseptik bir gargara kullanmanızı önerebilir. Eğer kanama yaşıyorsanız, sıcak tuzlu su ile gargara yapmak şişmiş diş etlerini rahatlatabilir.

Yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanmak önemlidir ve gerekirse elektrikli diş fırçası tercih edilebilir. Kanamanın temel bir sorun olup olmadığını belirlemek için diş doktorunuzla görüşmelisiniz, fiziksel muayene ve gerekli testler sonucunda uygun tedavi planı belirlenecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diş Eti Kanaması: Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilinmeyenler!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!