DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Nisan ayı ihracat rakamları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,9’luk bir artışla 363 milyon dolar olarak belirlendi.
Nisan ayına ilişkin ihracat verileri açıklandı. Türkiye genelinde, ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artışla 20,9 milyar dolara ulaştı. Bu bağlamda Denizli’nin ihracatı da Nisan ayında önemli bir artış göstererek, yüzde 18,9 oranında bir artışla 363 milyon dolara çıktı. Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan veriler ise yüzde 14,7’lik bir artışla 281 milyon dolar olarak belirlendi.
Ocak-Nisan dönemine bakıldığında, Denizli’nin ihracatı yüzde 9 oranında bir artışla 1,5 milyar doları geçti. İlk dört aylık dönemdeki ihracat performansı, kentteki üretim ve ihracat potansiyelini gözler önüne serdi. Denizli, tekstil-konfeksiyon, kablo, bakır tel, tarım, doğal taş ve makine gibi 25 farklı sektörde ihracat gerçekleştiriyor.
Denizli’deki tekstil-konfeksiyon ihracatı, yüzde 5,8’lik bir artışla 107 milyon dolar seviyesine ulaşırken, elektrik-elektronik ihracatı yüzde 45 artışla 83 milyon dolara, demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 36’lık bir artışla 60 milyon dolara, tarım ihracatı ise yüzde 4 artışla 29 milyon dolara yükseldi. Ayrıca madencilik ihracatı da yüzde 24’lük bir artışla 23 milyon dolara ulaştı. Nisan ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 46, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 25, otomotiv endüstrisinde yüzde 26 ve kuru meyve ile mamullerinde yüzde 28 gibi dikkat çekici artışlar kaydedildi.
İhracatta en büyük pay İngiltere’de
Denizli’nin ihracatında en yüksek paya sahip ülke olan İngiltere’ye yönlendirilen ihracat, yüzde 21 oranında bir yükselişle 48 milyon dolara ulaştı. İhracatta ikinci sırayı alan İtalya’ya yapılan satışlar ise yüzde 45’lik artışla 31 milyon dolara çıktı. Üçüncü sırada bulunan Almanya’ya yapılan ihracat ise yüzde 4’lük bir düşüşle 29 milyon dolara geriledi; buna karşın ABD’ye olan ihracat yüzde 18 artış kaydederek 27 milyon dolara yükseldi. Ayrıca Hollanda’ya yapılan ihracat da yüzde 29 artışla 20 milyon dolara ulaştı. İtalya, şubat ayından sonraki dönemde yeniden ikinci sıraya yerleşmesiyle dikkati çekti.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ABD’nin uygulayacağı ek gümrük vergilerinin Türkiye, Avrupa ve küresel ekonomiye olası etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Memişoğlu, “Türkiye, en düşük yüzde 10 ek vergi uygulanan ülkeler arasında yer alıyor. Dolayısıyla Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelere karşı ABD pazarında rekabet avantajı elde edebiliriz. Ancak bu ülkeler, ABD’deki pazar paylarını kaybederlerse yönlerini öncelikle Avrupa’ya çevireceklerdir. Hem Denizli hem de ülkemiz açısından Avrupa, önemli bir ihracat bölgesi konumunda. Böylelikle, bu ülkelerle Avrupa pazarında yeniden karşı karşıya gelebiliriz. Trump dönemindeki ticaret savaşlarının yarattığı bir başka risk ise belirsizlik atmosferidir. Bu durum, son yıllarda yavaşlayan Avrupa ekonomisinde özelikle ihracat, sanayi üretimi ve yatırım kararları üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabilir. Küresel ölçekte ise büyüme oranlarının düşmesi, ticaret hacminin daralması ve uzun vadede ‘korumacılığın geri dönüşü’ sürecinin güçlenmesi olasıdır. Tüm bu gelişmeler, doğrudan yabancı yatırımların azalması ve küresel ekonomik kırılganlıkların yeniden gündeme gelmesine neden olabilir.” ifadelerini kullandı.