USD38,67
%0
EURO43,95
%0.35
EURO/USD1,13
%0.06
BIST9.074,62
%-0.66
Petrol60,95
%-0.05
GR. ALTIN4.184,83
%0.05
BTC3.765.127,16
%0.66
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Denizli Sanayi Meclisi’nde Ekonomi ve İstihdam Tartışıldı

Denizli Sanayi Meclisi’nde Ekonomi ve İstihdam Tartışıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizli Sanayi Odası Meclisi’nin 2025 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısı, Denizli Sanayi Odası (DSO) Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışını DSO Meclis Başkan Yardımcısı İlhan Sicimli yaptı. Meclis’in gündeminde; güncel gelişmeler, sanayicilerin sorun ve çözüm önerileri, istihdam, ekonomi gündemi, sektörel değerlendirmeler, Nisan ayı faaliyetleri ve yapılan ziyaretler yer aldı.

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, toplantıda Türkiye ve dünya gündemindeki önemli konuları ele aldı. Nisan ayı ihracat rakamları, PMI Endeksleri, enflasyon verileri, konkordato kararları, karşılıksız çekler, istihdam ve işsizlik rakamları gibi başlıklara değinen Kasapoğlu, Nisan ayında üye ziyaretlerine hız verdiklerini ve sahadaki durumu yerinde incelediklerini belirtti. Ayrıca, Oda faaliyetleri ve bir sonraki ay gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

“KOBİ’lere ve sanayicilere yönelik destek mekanizmaları güçlendirmeli”

Başkan Kasapoğlu, son dönemde yaşanan siyasi ve hukuki gelişmelerin ekonomik etkilerine dikkat çekerek, “Merkez Bankası politika faizini son üç ayda 750 baz puan indirdi. Ancak bu indirimlerin ticari kredi faizlerine yansıdığını göremedik. Reel sektör; nakit akışına, stok yönetimine, ekonomi yavaşlama ihtimaline ve dış pazarlarda rekabetin artmasına dikkat etmelidir” şeklinde konuştu. Kamunun, bütçe dengesini gözeterek KOBİ’lere ve sanayicilere yönelik destekleyici mekanizmaları güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

“Planlananla uygulanan, söylenenle hissedilen arasındaki fark büyüyor”

Başkan Kasapoğlu, reel sektörün sürdürülebilirliği ve istihdamın korunmasının önemine değinerek, “Üretiyoruz, ihraç ediyoruz ama zarar ediyoruz. Üretimi önceliklendirmeli ve sürdürülebilir sanayi ekosistemini ekonomik programlarla desteklemeliyiz. Mevcut faiz oranları göz önüne alındığında, üretim yapanlara yönelik selektif kredilerin gündeme alınması şart” ifadelerini kullandı. Üretimin sürdürülebilir olması durumunda kalkınma hedeflerinin gerçekleşebileceğini belirtti.

“Konkordato kararları alacaklı firmaları da çıkmaza sokuyor”

Daralmadan en fazla etkilenen sektörlerin tekstil, inşaat ve metal sanayi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, yılın ilk çeyreğinde konkordato sürecinde geçici mühlet kararı verilen işletme sayısının arttığını açıkladı. “Yılın ilk üç ayında en fazla konkordato başvurusu tekstil sektöründen geldi. Bu süreçte belirsizlik içerisinde kalan firmalar, alacaklıları da zor duruma sokuyor” dedi. Artan finansal baskının, tedarikçiler ve diğer iş ortakları üzerinde yarattığı sorunlara dikkat çekti.

“Gençlerin üretimde yer almalarını teşvik etmeliyiz”

Kasapoğlu, açıklanan işsizlik rakamlarının son 20 yılın en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen, imalat sanayiindeki durumun iç açıcı olmadığını kaydetti. İmalat sektöründe istihdam kaybının arttığını belirten Başkan, gençlerin üretime katılımını teşvik edici girişimlere yönelik acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı. İmalat sektöründe %2,2 oranında bir düşüş yaşandığını, bu durumun yaklaşık 110 bin ücretli istihdam kaybı anlamına geldiğini ifade etti.

Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temennilerin iletilmesi ile sona erdi. – DENİZLİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Denizli Sanayi Meclisi’nde Ekonomi ve İstihdam Tartışıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!