Demir eksikliği, vücudun yeterli miktarda demir depolayamaması durumudur. Bu durum, vücudun hemoglobin üretmesini zorlaştırır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin vücutta taşınmasından sorumlu olan önemli bir proteindir. Yetersiz demir seviyesi, oksijen taşınmasının azalmasına ve vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Depresyon yaşayan bireylerin %70’inde düşük D vitamini seviyeleri tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar, D vitamini eksikliğinin depresyona yatkınlığı artırabileceğini gösteriyor.
Tekrarlayan kas ağrıları yaşayan kişilerde, bu durumun D vitamini eksikliğine bağlı olabileceği düşünülmelidir.
Sık sık enfeksiyon geçiren bireylerin D vitamini seviyelerini kontrol ettirmesi önerilir. Bilimsel çalışmalar, özellikle kış aylarında sık sık sinüzit, bronşit, farenjit gibi enfeksiyonlarla karşılaşan kişilerin büyük kısmında D vitamini eksikliği bulunduğunu ortaya koymuştur.
D vitamini eksikliğinin, saç dökülmesinin yaygın nedenlerinden biri olabileceği bilinmektedir.
Osteoporoz (kemik erimesi) ile D vitamini yetersizliği arasında güçlü bir ilişki olduğu biliniyor. D vitamini, kalsiyumun emilimi ve kemiklerde kullanılmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği çocuklarda kemik gelişimini olumsuz etkilerken, menopoz dönemindeki kadınlarda kemik kaybını hızlandırabilir.
Kronik yorgunluk yaşayan kadınların çoğunda, D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı yapılan çalışmalarla doğrulanmıştır. Yorgunluk problemi olan kişilerin D vitamini seviyelerini kontrol ettirmesi önerilir.