Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısında bulunan müze, 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişimini özel ses ve görsel efektlerle ziyaretçilere anlatıyor. Müzede, FETÖ’nün hain girişimine karşı direnen vatandaşların yaşadıkları o geceyi, 8 farklı bölümde ziyaretçilere sunuyor. “Türkiye’de ve dünyada darbeler”, “Bir mermi tehdidi”, “Karanlığa atılmak”, “En uzun gece”, “İz bırakanlar”, “Sela”, “Şehitlere saygı” ve “Demokrasi nöbetleri” gibi bölümler müzede yer alıyor.
Müzenin ilk bölümünde, Türkiye ve dünyadaki darbeler, sonraki bölümlerde ise 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı süreç dijital yöntemlerle ziyaretçilere sunuluyor. Karanlık koridorda kırmızı bir çizgiyle simgelenen sonik hat bölümünde ziyaretçiler, tankın altından ses ve ışık efektleri eşliğinde geçerek o geceyi deneyimleme fırsatı buluyor. Müzede şehitler için yapılan prizma şeklindeki bölümlerde her şehidin fotoğrafı ve biyografisi sergileniyor.
Özellikle “Sela koridoru”ndan geçerek 251 şehidin hikayelerini dinleyen ziyaretçiler, müzenin cam kubbeli son bölümünde Türkiye’nin geçmişini ve geleceğini simgeleyen çınar ağacı ile karşılaşıyor. Ayrıca, Ahlat Selçuklu mezar taşları ve rölyefler aracılığıyla Türkiye’nin büyük yatırımları ziyaretçilere aktarılıyor. Müze çıkışında ise 15 Temmuz Şehitler Anıtı ziyaret edilebiliyor.
Müzeyi açıldığı tarihten bu yana 250 bin kişi ziyaret etmiş olup, günlük ortalama 400 kişi müzeyi gezmektedir. Müze Müdürü Veysi Gün, ziyaretçilerin her salonda farklı duygular yaşadığını ve müzenin geçmişte yaşanan hain kalkışmanın izlerini unutturmamayı amaçladığını belirtmiştir. Müze haftanın altı günü, 09.00-17.00 arası ziyarete açıktır.