Çin’in 3 Mayıs’ta uzaya gönderdiği “Chang’e-6” keşif aracı, Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak amacıyla gönderildi. NASA’nın Artemis projesi kapsamında ise Ay’a ve Mars’a astronot gönderme planları bulunmaktadır. Ancak Çin, son zamanlarda uzay görevleriyle öne çıkarak ABD’yi geçme çabası içerisine girmiştir.
Çin’in fırlattığı “Chang’e-6” aracı, Ay’ın uzak tarafındaki Güney Kutbu-Aitken Havzası’na inerek örnekler alacak ve Dünya’ya geri getirecektir. Uzay aracının Ay’a iniş yapması için bir süre uğraşmasının ardından Ay yörüngesine girdiği açıklanmıştır. Araç, Ay yörüngesine girdikten sonra aktarım uydusu olan “Çüeçiao-2” ile irtifa ve eğim ayarlamalarını gerçekleştirecek ve Güney Kutbu’na yolculuğuna devam edecektir.
“Chang’e-6” misyonunda, araç Ay yüzeyine yumuşak iniş yaparak kaya ve toprak örneklerini toplamaya başlayacaktır. Toplanan örnekler, konteynerde mühürlenip Dünya’ya geri getirilmek üzere uydu ve dönüş mekiği ile taşınacaktır. Bu adımın başarıyla tamamlanması durumunda, Çin Ay’ın uzak tarafından ilk örnek alan ülke olacaktır.
Çin’in daha önce gerçekleştirdiği Ay görevleri de hatırlatılarak, 2018’de “Chang’e-4” misyonu ile uzak tarafına insansız iniş yapıldığı ve 2020’de “Chang’e-5” ile Ay’dan örnekler getirildiği vurgulanmıştır. “Chang’e-6” ise bu misyonlardan farklı olarak Güney Kutbu’na inerek yeni örnekler toplamayı hedeflemektedir.
Sonuç olarak, Çin’in Ay keşif programı kapsamında fırlatılan “Chang’e-6” keşif aracı, Ay’ın karanlık tarafından kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere yörüngeye girmiştir. Bu misyonun başarılı olması halinde Çin, Ay’ın uzak tarafından örnek alan ilk ülke olma unvanını kazanacaktır. NASA’nın ise Artemis projesi ile Ay ve Mars’a astronot gönderme planları devam etmektedir.