ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’in Chongqing ve Chengdu şehirlerinden düzenli tren seferleri çerçevesinde ilk iki yük treninin 9 Temmuz’da Türkiye‘ye doğru yola çıktığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu iki trenin Orta Koridor üzerindeki taşımacılıkta yeni bir dönem açtığını belirtti. “Bu iki tren, Türkiye‘nin Orta Koridor’daki lojistik vizyonunun en somut göstergesidir,” diyen Uraloğlu, trenlerin Çin topraklarında yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol kat ettikten sonra Orta Asya, Hazar geçişi ve Türkiye üzerinde Avrupa’ya ulaşacağını ifade etti. Trenlerin toplamda 2 bin ton yük taşıdığını da ekledi.
‘DEMİR YOLU AĞIMIZ, TRENLERİN AVRUPA’YA ULAŞMASINI SAĞLAYACAK’
Bakan Uraloğlu, her iki trenin Kazakistan sınırını geçtiğini belirtti. Pasifik Eurasia ile Çin Devlet Demiryolları arasında Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda imzalanan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilen seferlerin Türkiye’yi Avrupa-Asya lojistik zincirinin merkezine yerleştirdiğini vurguladı. Uraloğlu, “Son 23 yılda ulaştırma ve haberleşme altyapımıza yaklaşık 300 milyar dolar yatırım yaptık. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğuna, 2 bin 251 kilometresi Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre daha ekledik. Demir yolu ağımızın uzunluğunu 13 bin 919 kilometreye çıkardık. Orta Koridor’u mümkün kılan ulusal demir yolu ağımız, kesintisiz bir şekilde bu trenlerin Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacak,” şeklinde konuştu. Uraloğlu, özellikle mayıs ayında Pekin’deki görüşmeler ve İstanbul’da düzenlenen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun bu iş birliğine gereken ivmeyi kazandırdığını ifade etti.
‘TEDARİK ZİNCİRLERİNİ AYAKTA TUTMA KAPASİTEMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ’
Bakan Uraloğlu, yıllık bin tren hedefiyle Avrupa ve Çin arasında Türkiye’yi merkez alan sürekli bir lojistik akış sağlanmasının amaçlandığını belirtti. “Bu süreç, yalnızca lojistik alanında değil, aynı zamanda ülkemizin jeostratejik güven adası rolünü pekiştiren önemli bir adım. Hem bölgesel hem de küresel ticarete alternatif güzergahlar sunarak kriz anlarında tedarik zincirlerini canlı tutma kapasitemizi artırıyoruz,” dedi. Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin yanı sıra, Türkiye için taşımacılık, enerji ve dijital hatlar bakımından da kritik öneme sahip olan Orta Koridor projesinin, Çine başta olmak üzere güzergah üzerindeki Asya ve Avrupa ülkeleriyle iş birlikleriyle daha da gelişeceğini aktardı.