Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirai don sonrası hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Çiftçilerimizin yanında olacağız ve hasar tespit çalışmalarının ardından zarar ve maliyetler konusunda bugüne kadar yaptığımız gibi gereken adımları atacaz. Deprem bölgesinde geçtiğimiz iki yıl içerisinde 201 bin konut, köy evi ve işyeri teslim edildi. Bu yılın sonuna kadar bu rakamın 453 bine ulaşması hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin (MİAD) geleneksel aylık toplantısında “Ülkemizde Ticaretin Geleceği ve İş Dünyasında Yeni Fırsatlar” konulu bir konuşma yaptı. Malatya’nın tarihî ve kültürel özelliklerine değinerek başlayan Bolat, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yıkımın Malatya’ya olan etkilerini anlattı. Bölgenin yeniden inşası için yürütülen köy evleri, konutlar, iş yerleri, hastaneler, okullar, altyapı ve üstyapı çalışmalarının Türkiye’nin en büyük şantiyesini oluşturduğunu dile getiren Bolat, “Bu çabaları inkar etmek mümkün değil. Türkiye bunu başardı ve bu başarı dünya genelinde takdir ediliyor” dedi.
“Zirai don sonrasında çiftçilerimizin yanındayız”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan zirai don ile ilgili olarak, “65 ilimiz bu durumdan etkilenirken, özellikle 38 ilimizde daha fazla etki gözlemleniyor. Hükümetimiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri sahada çalışmalara hızla başladılar. İklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde görüyoruz. Mecliste görüşülmekte olan İklim Değişikliği Kanunu, bu konudaki en önemli adımlardan biri olacak. Emisyon ticaret sisteminin kurulması da büyük önem taşıyor. Zirai don sonrası hasar tespit çalışmaları ise devam ediyor ve havaların ısınmasıyla hasar durumu daha net bir şekilde anlaşılacak. Hükümet olarak çiftçilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.
“EKK toplantısı kapsamında çok önemli bazı kararlar aldık”
EKK toplantısı hakkında bilgi veren Bakan Bolat, bazı önemli kararların alındığını ve bunların yakın zamanda uygulanmaya başlanacağını vurguladı. “Finansman kolaylıkları ve ihracat teşvikleri üzerine yapılacak görüşmeler ile ilgili kazanımlar açıklanacak” şeklinde ekledi.
“453 bin konut ve iş yerini yıl sonuna kadar tamamlayacağız”
OECD’nin Türkiye ekonomisi için bu yıla yönelik büyüme tahminini yukarı yönlü revize ettiğini aktaran Bolat, “Türkiye, depremler, çevresindeki savaşlar, yüksek enerji fiyatları, Kovid-19 ve global ticaret dalgalanmalarına rağmen iyi bir performans sergiledi. İki yıl içinde 201 bin konut, köy evi ve iş yeri teslim edildi. Bu yıl sonuna kadar bu rakamın 453 bine ulaşması bekleniyor. Altyapı ve üstyapı ile ilgili işler kalırsa bu çalışmalar 2026’ya kadar tamamlanacak” ifadelerini kullandı.
“İlk yapılacak şey Suriye’ye yönelik ambargonun kaldırılmasıdır”
Suriye’ye yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Bolat, “Suriye’de yapılacak çok iş var. İnsanlar zorlu koşullara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor. Ticaret ve yatırımları artırmak için çabalamalıyız. Enerji, altyapı çalışmaları, sanayi bölgeleri, ulaşım projeleri gibi birçok alanda işbirliğine gitmek istiyoruz. Suriye’ye yönelik ilk adım ambargonun kaldırılmasıdır. Bu konuda Türkiye olarak çalışmalarımız sürüyor. Her iki ülkenin kazanacağı bir işbirliği için gayret göstermeye devam ediyoruz” dedi.
– İSTANBUL